Terlampau Tertekan, Ini Perkara Yang Bakal Anda Alami

Dengan keadaan dunia sekarang yang pelbagai, semakin ramai manusia mengalami tekanan perasaan, ini tidak kiralah anda tertekan di rumah, masyarakat dan juga di tempat kerja.

Stress yang kronik adalah amat sukar untuk dikesan oleh kawan-kawan, ibu bapa, masyarakat kerana tiada penyelesaian yang boleh dilakukan untuk membantu.

Tapi bagi kebiasaan, mereka yang mengalami tekanan ini selalunya akan resah dan badan jadi seram sejuk, untuk itu mari kita lihat 6 faktor lain yang disebabkan oleh stress yang melampau.

1. Penyakit jantung

Anda biasa dengar orang cakap “sakit jantung aku kau ni”, itu seringkali terucap apabila seseorang itu melakukan perkara di luar jangkaan. Itu sebenarnya memang terjadi apabila seseorang itu mulai resah dengan masalah anda. Tekanan darah juga akan tinggi dan menyebabkan risiko berlakunya sakit jantung.

desktop-1478472544

2. Kehilangan Libido

Dengan banyak perkara negatif berlaku terhadap tubuh badan anda, ianya tidak mengejutkan jika Libido anda tidak berfungsi. Selain daripada itu badan dan minda anda juga mengalami masalah. Ingat bahawa perbincangan dengan pasangan adalah amat penting.

desktop-1478472648

ads-pomade_updated

3. Kerosakan Otak

Bertahun menyimpan masalah tekanan boleh menyebabkan kerosakan otak. Ini kerana  cortisol yang dilepaskan diwaktu berlakunya tekanan boleh menyebabkan anda menghidapi penyakit mudah lupa. Selain daripada itu juga otak anda juga akan terbantut dari pertumbuhan.

destop

4. Kekurangan daya ketahanan diri

Jika anda seringkali mengalami masalah selesema dan juga demam yang kerap mungkin tekanan adalah punca utama. Pernah tak anda alami selesema selepas kekurangan tidur? Ya, kurang tidur boleh menjadi punca badan anda menjadi tertekan kerana kurang tidur dan  rehat.

desktop-1478472211

5. Naik dan turun berat badan

Ada sesetengah orang yang menjadi kurang berselera apabila berada dalam tekanan, namun ada juga disebaliknya apabila mereka menjadikan makanan itu sebagai pengubat kepada masalah ini. Apa yang lebih ditakuti adalah gemuk perut ini kerana gemuk perut boleh membawa kepada sakit kanser, diabetes dan juga kerosakan hati.

n-weight-gain-628x314

6. Keguguran rambut

Rambut anda akan menjadi gugur apabila badan anda menerima amaran untuk tidak tumbuhkan rambut yang baharu. Ini mengakibatkan rambut anda menjadi gugur dan tidak tumbuh yang baru. Yang menyebabkan anda menjadi botak.

desss

 

Itu antara perkara yang bakal anda alami jika tidak cegah tekanan dari sekarang, banyak benda yang boleh kita buat untuk menghilangkan stress antaranya dengan meluangkan lebih banyak masa bersama keluarga dan teman rapat. Gelak dan ya, gelak boleh menghilangkan tekanan. Komen di bawah.

Sumber: Viralnova

BACA: Faktor Sperma Kurang Berkualiti Dan Cara Kekalkan kesihatan dan Kehebatan Mereka

Join us_New

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.