Tempat Pilihan Bagi Penggembara Yang Mahu Melawati Perpustakaan Lama ini

Bagi semua ulat buku di luar sana melawati salah sebuah perpustakaan paling tua ini seperti berjalan di bawah gereja, dengan udara yang berbeza, pencahayaan yang datang dari tingkap lama dan juga bauan buku-buku lama pasti memberikan inspirasi tersendiri kepada pelawat.

Tempat Pilihan Bagi Penggembara Yang Mahu Melawati Perpustakaan Lama ini

Trinity College Library di Dublin, Ireland. Photo oleh Benoit Doppagne/AFP/Getty Images

Dan terdapat beberapa perpustakaan lama benar-benar menakjubkan, seperti Trinity College Library digambarkan di atas, atau Perpustakaan Awam New York, atau Perpustakaan British – semua itu memberikan anda pengalaman baharu.

Tetapi jika kita mahu bercakap tentang perpustakaan lama, Perpustakaan Qarawiyyin tidak dapat dilawan keunikkannya.

Tempat Pilihan Bagi Penggembara Yang Mahu Melawati Perpustakaan Lama ini

Laman perpustakaan. Foto oleh Samia Errazouki/AP.

Qarawiyyin adalah perpustakaan yang tertua di dunia dan terletak di Fez, Maghribi. Asas-asas pertama telah meletakkan dalam tahun 859, menjadikan perpustakaan lama hampir 1200 tahun.

Namun begitu dengan usianya selama 1,200 tahun perpustakaan itu telah menampakkan usianya.

Perpustakaan itu dilihat telah dimamah usia dengan jubin retak, air kumbahan pecah, wayar elektrik yang terkeluar juga dinding-dinding yang sudah tidak kuat menanti untuk roboh.

Dan apa yang lebih teruk, air yang jatuh dari atap yang bocor telah memusnahkan buku-buku lama yang beharga ini. Hampir 4,000 buah buku yang kini di dalam bahaya harus diselamatkan. Anda pasti dapat agak kerosakan apa yang bakal berlaku jika air terkena pada buku. Tulisannya semakin mencair akibat dari air yang memasuki kawasan buku.

Ditambah pula dengan keadaan struktur perpustakaan lama itu, ianya harus ditutup dari kedatangan orang awam sekurang-kurangnya beberapa tahun lagi.

ads-hair-tonic

Pada tahun 2012, kerajaan meminta arkitek Aziza Chaouni untuk membantu memulihkan perpustakaan.

Dan hari ini , perpustakaan itu akan kembali menemui pelawatnya.

Tempat Pilihan Bagi Penggembara Yang Mahu Melawati Perpustakaan Lama ini

Tempat membaca. Photo oleh Samia Errazouki/AP.

Gambar-gambar dari dalam perpustakaan kelihatan hebat. Chaouni, berasal Fez, telah mengembalikan perpustakaan untuk  asal, mendedahkan pembinaan penuh dengan tingkap dan pintu gerbang yang penuh ukiran, dengan kaligrafi Arab yang dibina ke dalam dinding dan candelier emas tergantung dari siling jelas nampak elegan.

Di sebalik tabir, walaupun, pengubahsuaian Chaouni telah juga menambah aspek jelas moden ke perpustakaan juga. penghawa dingin berjalan secara tersembunyi di sebalik ukiran kayu. Panel solar menangkap cahaya matahari dan kuasa bantuan bangunan. Dan, ya, mereka telah pun menetapkan masalah paip.

Buku-buku ini juga mendapt peningkatannya juga.

Tempat Pilihan Bagi Penggembara Yang Mahu Melawati Perpustakaan Lama ini

Foto oleh Samia Errazouki/AP.

 Satu sistem pengeringan akan dibuat di terusan bawah tanah, selain daripada itu alim ulama juga akan diberikan buku digital nanti bagi buku yang jarang dijumpai kini.

Terdapat juga sebuah bilik khas yang akan menyimpan satu khazanah alquran yang berusia 1,200 tahun.

6-a61111f20c4d089b112b01b66c9f4d25

Salinan al Quran ini berusia lebih dari 1,200 tahun. Foto oleh Samia Errazouki/AP.

Tiada tarikh pembukaan telah ditetapkan lagi, tetapi Perpustakaan Qarawiyyin dijangka dibuka menjelang akhir tahun. Raja Maghribi Mohammed VI dijangka merasmikan apabila hari itu datang ..

Chaouni mahu pengubahsuaian ini untuk menjadi sebahagian daripada rancangan untuk memulihkan status Fez sebagai pusat budaya Maghribi. Festival muzik baru telah membantu anak-anak muda mencari semula Madinah dan Chaouni mempunyai rancangan untuk memulihkan sungai di Fez selepas beberapa tahun hidup dalam pencemaran.

“Saya mahu anak-anak saya dapat melihat warisan ini,” Chaouni kepada The Guardian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.