“Type” Lelaki Melayu Yang Patut Wujud Di Dunia

WHITE COLLAR -- Season:4 -- Pictured: Matt Bomer as Neal Caffrey -- Photo by: Robert Ascroft/USA Network

 

Menguasai Bahasa Inggeris

Secara umumnya Bahasa inggeris merupakan antara Bahasa yang diguna pakai oleh seluruh dunia. Oleh yang demikian, semenjak dari dulu lagi kerajaan telah menitikberatkan pembelajaran Bahasa inggeris di setiap institusi bermula dari sekolah rendah hingga ke peringkat tertinggi. 50% dari kebiasaan harian kita memerlukan kita fasih berbahasa inggeris.

Sementelaah itu, untuk mendapatkan pekerjaan dan bersaing dengan bangsa lain bahasa inggeris merupakan kayu pengukur layaknya seseorang itu mendominasi sesebuah pekerjaan.

Contoh paling hampir adalah di Jobstreet  di mana hampir keseluruhan peluang pekerjaan yang mereka beri mahukan calon yang mampu menulis serta berbahasa inggeris dengan baik. Selain daripada itu juga, Bahasa inggeris merupakan Bahasa penghantar bagi komunikasi antara negara A dan juga B.

Kita tidak praktis bahasa mereka tetapi menggunakan Bahasa inggeris. Demikian jugalah pada hemat penulis untuk meluaskan empayar perniagaan bagi negara kecil seperti Malaysia sememangnya Bahasa inggeris harus dikuasai.

Now-Entering-English-Only-Zone

 

Wajib berniaga

Lambang lelaki sejati itulah ungkapan yang boleh diberikan kepada lelaki yang berniaga. Ini kerana untuk menjadi ketua ataupun tunjang haruslah mempunyai rencana ekonomi yang kukuh. Bukan mudah untuk mengemudi kapal begitu juga menjadi ketua keluarga kerana peranan di dalam sudut ekonomi amat penting untuk melahirkan institusi kekeluargaan yang penuh dengan kasih sayang.

Lelaki diberi tanggungjawab untuk memberi nafkah namun begitu pada zaman sekarang seakan sudah berubah apabila isteri pula keluar bekerja manakala lelaki pula duduk di rumah menjaga anak-anak. Sepatutnya tugas suami adalah memberikan kasih-sayang serta layanan yang baik pada isteri.

utusan malaysia

kredit foto: Utusan Malaysia

 

Tidak Terlibat dalam Najis Dadah

Dadah adalah membunuh! Bukan hanya merosakkan diri malahan negara turut boleh pincang  diakibatkan masalah penagih dadah yang ramai terdiri daripada lelaki melayu yang beragama islam. Ini kerana negara terpaksa menanggung kos yang tinggi oleh negara dan masyarakat.

Kos nyata(tangible)dan kos tidak nyata(intangible). Kos tidak nyata disebabkan kerugian besar yang tidak dapat ditentukan nilainya dengan tepat, termasuklah ketakutan dan kekecewaan masyarakat yang dialami oleh masyarakat dan mangsa aktiviti- akitivit jenayah oleh penagih dan pengedar dadah.

Dadah juga menyebabkan kita hilang keupayaan untuk berfikir secara normal kerana  simptom cepat lupa akan terjadi.

A powder drug like cocaine in the shape of Australia with a rolled money bill.(series)

Jaga pemakanan

Makan mengikut Sunnah. Contoh kurma, kismis, buah-buahan dan sayuran. Makan makanan yang berkhasiat. Elak dari makan makanan ringan seperti mcdonald, starbucks. Pada masa yang sama bantu ekonomi melayu.

screen-shot-2016-07-22-at-12-06-40-pm

Pelajari Muzik

Untuk mencerdaskan minda alat muzik adalah satu terapi bagi menyelesaikan masalah. Oleh sebab itu, ramai di kalangan kita yang menyedari tentang ini dan menjadikan bidang muzik sebagai satu hobi.

musician

kredit foto:travisjefford.com

Banyak membaca

Jadikan membaca amalan, kita boleh membaca di mana-mana serta penuhkan masa anda dengan membaca.

reading

kredit foto: forelites.com

Tidak menghisap rokok, vape.

Vape serta rokok punya mengapa minda kita tidak dapat beroperasi normal. Ianya melemahkan IQ sahaja. Kita perlu mengambil tindakan dari terus menerus menjadikan tabiat rokok sebagai gaya hidup. Masalah yang hanya akan dihadapi adalah otak tidak dapat berfikir secara baik langsung tidak dapat melahirkan melayu yang berkualiti.

no-smoking-no-vaping-on-these-premises-300x200mm-self-adhesive-vinyl-sa

kredit foto:greemybusiness.co.uk

Join us_New

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.