Sumpahan 5 Boneka Yang Paling Menyeramkan Di Dunia

Tatapan mata kosong, menerawang dalam kebisuan… Sejujurnya, penampilan beberapa boneka yang kerap mendatangkan rasa seram, walaupun sebenarnya mungkin tiada langsung hal aneh yang ada di dalamnya.

Maka tak menghairankan jika boneka mirip manusia atau binatang memiliki kaitan yang agak rapat dengan sejarah manusia, termasuk juga digunakan dalam kebanyakan ritual-ritual yang berkaitan dengan magik.

Hingga sekarang, ada beberapa boneka yang sering disebut-sebut memiliki kekuatan lain yang merasuk di dalamnya.

Gambar hiasan: Slate

1. Robert the Doll

Pengunjung muzium menduga boneka itu bertanggungjawab atas setiap kerosakan barang-barang elektronik yang berada berdekatan dengannya. Pengunjung yang mengambil foto tanpa izin juga disebut-sebut bakal mengalami kemalangan. Bahkan ada juga pengunjung yang menulis surat permintaan maaf agar kutukan itu dicabut.

Gambar hiasan: The Occult Museum

2. Annabelle

Agak berbeza dengan Annabelle yang dipamerkan  dalam filem seram itu, patung Annabelle sebenarnya adalah boneka jerami yang kehausan darah. Bukan seperti boneka porselain yang cantik. Kisah Annabelle sesungguhnya juga bukan sebagai objek yang digunakan untuk pemujaan syaitan. Malah ia lebih menakutkan dari itu.

Gambar hiasan: Horror Movies

3. Harold

Harold adalah “boneka yang dirasuk di eBay” yang pertama dan paling terkenal. Boneka yang dijual secara berani ini biasanya mempunyai cukup penjelasan tentang sumpahan yang menyertainya dan kemungkinan permasalahan yang akan dialami oleh pembeli. Harold jadi terkenal ketika dilaporkan dalam acara Ghost Adventure untuk Travel Channel dan diberi jolokan sebagai “salah satu boneka paling seram di dunia”.

Gambar hiasan: Ghost Stories

4. Mandy

Mandy sekarang berada di Quesnel and Muzium District, British Columbia, sebuah kawasan di Kanada, setelah pemilik sebelumnya yang kononnya menyerah akibat sumpahan aneh boneka itu. Apakah keanehannya? Di malam hari, terdengar suara tangisan bayi walaupun tidak ada bayi yang berada di dalam rumah tersebut.

Gambar hiasan: Backpack Verse

5. Peggy

Lagenda boneka Peggy menyebutkan bahawa sekiranya anda memandang tepat ke arah Peggy ia boleh mengundang bahaya. Menurut pemiliknya, iaitu seorang penyelidik paranormal bernama Jayne Harris, boneka itu menyebabkan sakit fizikal seperti mual, pening, dan — dalam satu kes –serangan jantung.

Baca lagi: 5 Panggung Wayang Paling Gempak Di Sekitar Dunia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *