Sukan Paling Popular Asia, Dapat mengurangkan Penyakit Hati Ke 56 Peratus

Alchetron

Berbanding dengan aktiviti riadah lain, aktiviti sukan yang melibatkan raket, berenang, aerobik dan juga mengayuh basikal merupakan senaman yang paling baik untuk membantu hidup lebih lama, dalam satu kajian dijalankan. Mereka turut menjumpai sesiapa yang mengambil bahagian dalam sukan ini akan mendapat lebih rendah peluang mati kerana penyakit hati dan stroke. Tidak ada persatuan yang dijumpai untuk pemain yang bermain sukan seperti lumba lari, jogging dan juga bola sepak ataupun rugbi.

Kajian tersebut, telah di terbitkan di British Journal of sport medicine, telah dianalisis lebih 80,000 peserta dari England dan Scotland yang turut sama menyertai survey kesihatan sekitar tahun 1994 hingga 2008. Setiap dari peserta itu yang berusia lebih kurang 52 tahun dan telah ditanya berapa banyak jumlah fizikal aktiviti yang telah mereka lakukan untuk beberapa bulan ini – hanya 44 peratus yang memberitahu membuat senaman yang cukup.

Selepas survey yang dilakukan, peserta akan diawasi selama lebih kurang 9 tahun – 8,790 dari mereka mati akibat dari pelbagai penyakit termasuk 1,909 kerana penyakit kardiovaskular.

Mereka menjumpai risiko kematian daripada 47 peratus rendah kepada mereka yang bermain sukan raket, 28 peratus rendah kepada perenang, 27 peratus rendah kepada mereka yang selalu mengikut kelas aerobik, manakala 15 peratus rendah kepada pelumba basikal, berbanding dengan mereka yang tidak bermain badminton.

Melihat risiko kematian daripada penyakit jantung dan juga stroke, pemainan berasaskan raket mempunyai 56 peratus lebih rendah, perenang mempunyai 41 peratus rendah manakala senaman aerobik mempunyai 36 peratus lebih rendah berbanding dengan mereka yang tidak bermain apa jenis sukan pun.

“Kami menjumpai pengalaman yang berbeza bagi setiap sukan yang digayakan seperti renang, badminton, aerobik dan juga senaman lain,”

Bukti yang berkembang patut disokong oleh komuniti sukan untuk mengembangkan dan juga mempromosi kehidupan sihat menerusi program sukan untuk menarik lebih ramai lagi masyakarat untuk menjalani kehidupan yang sihat.

BACA: Latihan Post – Workout Selepas Senaman

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.