Simpan Kentang Terlalu Lama Boleh Membunuh

Siapa yang tidak menggemari kentang, semua pun turut menyukai kentang jika dibuat kentang goreng. Kentang juga merupakan makanan terpenting bagi manusia selain daripada beras. Kita juga boleh membuat beratus resepi hanya dari menggunakan kentang. Namun begitu terdapat di Rusia di mana seorang wanita simpan kentang terlalu lama boleh membunuh.

Dia mati akibat daripada memakan kentang yang disimpan terlalu lama.

 

Cerita berlaku pada tahun 2014, di mana seorang kanak-kanak perempuan berusia 8 tahun berada di Rusia menjadi anak yatim kerana keluarganya menyimpan kentang terlalu lama di dalam tempat penyimpanan.

desktop-1472663959

iStock

bapa Maria Chelysheva pergi ke bilik bawah tanah untuk mengambil kentang namun begitu dia tidak naik kembali ke atas, disebabkan si isterinya risau dia pun pergi ke bilik tersebut untuk melihat apa sebenarnya berlaku namun perkara sama terjadi kepada si isteri. Agak beberapa ketika si abang turut tidak kembali selepas pergi ke bilik bawah tanah. Kemudian diikuti seorang jiran yang datang untuk melihat apa yang berlaku, dia turut menerima nasib yang sama..

Jika anda tahu ubi merupakan toksik kepada manusia. Ubi mempunyai kompaun yang di panggil glycoalkaloids, yang turut di jumpai di dalam tanaman.

desktop-1472663957

iStock

Kentang reput, kepekatan glycoalkaloids mereka naik dan mereka merubah menjadi gas maut. Apabila keluarga Chelysheva ini memasuki bilik bawah tanah dengan kentang busuk , mereka semua mati kerana ia penuh dengan gas toksik.

 

desktop-1472663960

iStock

Maria kemudiannya pergi ke bilik bawah tanah namun begitu nasibnya berbeza daripada keluarganya yang lain kerana ibunya ketika turun telah membuka pintu, di sebabkan pintu yang terbuka gas yang berada di dalam bilik tersebut dapat dikeluarkan.

desktop-1472663956

iStock

Kesian pula keluarga ini yang baru sahaja bercadang untuk makan kentang telah menimpa maut akibat terhidu bau gas toksik. Kita ni yang makan kentang setiap hari semoga dapat menjaga dan pastikan kentang yang dibeli tidak disimpan terlalu lama di dalam almari kerana gusar akan mengeluarkan gas maut.

Para pembaca yang ingin berkongsi cerita tentang kentang yang di simpan lama atau pernah alami situasi ini boleh komen di bawah!

BACA: Tamiya: Kisah Kemunculan Kereta Mini 4WD Paling Popular

Join us_New

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.