Sebab Mengapa Anda Mudah Terangsang Terutama Pada Waktu Pagi

hardness-factor

Fenomena ini dinamakan kayu pagi atau nama saintifiknya “nocturnal penile tumescence (NPT)” yang seringkali berlaku di waktu malam sekitar pukul 4.00 pagi.

Walaupun mungkin anda perasan ereksi ini akan berlaku lebih dari empat ke lima kali pada setiap malam.

Bagi orang muda ianya adalah biasa kerana tahap hormon mereka yang tinggi dan tenaga yang masih ada membuatkan mereka mudah terangsang.

“Sememangnya, semakin berusia lelaki tersebut, kejadian ini akan berkurangan kerana penurunan tahap testosteron mereka dan fungsi seksual.”

Namun begitu ada juga yang mengaitkan cerita zaman dahulu apabila mengatakan punca ereksi ini adalah kerana mimpi malam.

“Kayu pagi tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan mimpi anda pada waktu malam, kerana ereksi spontan juga telah diperhatikan dalam janin lelaki dalam rahim,” menurut Uta Demontis, Ph.D., pakar seks klinikal dan jurulatih hubungan.

ads-beard-oil-with-azrel

Fakta lain turut menguatkan lagi yang ereksi terjadi kerana ingin memberikan oksigen kepada zakar pada waktu malam yang berlangsung.

 

 

fotolia_75102712_subscription_monthly_m

google

Jadi mengapa tidak anda mendapat ereksi secara tiba-tiba pada waktu tengahari?

“Otak lelaki mengeluarkan bahan kimia anti-ereksi semasa waktu bangun mereka yang membantu menjaga mereka dari mendapat ereksi pada waktu yang tidak sesuai dari segi sosial,” menurut Brame.

Semasa tidur, bagaimanapun, faktor menghalang ini hilang, membolehkan ereksi untuk datang dan pergi dengan bebas, katanya.

Sumber: Lelaki Sihat

BACA: Mengapa Lelaki Gemari Wanita Berpunggung Bulat

Join us_New

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.