Pondok Telefon Merah Di London Akan Lenyap

Pondok Telefon Merah Di London Akan Lenyap

Mungkin khabar ini menjadi berita sedih buat kota Londan yang ikonik dengan pondok telefon berwarna merah kerana bermula tahun hadapan BT, syarikat telekomunikasi terkenal di sana akan mula mengantikan pondok telefon merah tersebut dengan terminal WiFi.

Terminal Wifi ini akan membenarkan orang awam untuk mengecaj telefon bimbit mereka dan mengakses Internet berkelajuan tinggi secara percuma. Di sebalik pelaksanaan projek ‘LinkNYC WiFi kiosks’ ini adalah kerjasama antara BT dan Primesight, sebuah syarikat pengiklanan di United Kingdom.

ads-gent-grooming

Belajar dari pengalaman dengan terminal di New York, BT telah memilih untuk tidak membolehkan pengguna untuk melayari internet di kiosk itu sendiri. Keputusan itu dibuat selepas terdapat aduan bahawa orang telah memonopoli terminal tersebut untuk jangka masa yang lama, sama ada mendengar muzik atau melihat pornografi dan oleh kerana itu ciri pelayaran laman web tidak disediakan.

Pondok Telefon Merah Di London Akan Lenyap

Gambar: Bloomberg

“Aduan daripada pengguna jangka panjang telah menurun sebanyak 96 peratus di bandar New York semenjak fungsi pelayar itu dikeluarkan,” ujar Yusuf King, pejabat akhbar BT memberitahu Popular Science.

Tambahan kepada fungsi WiFi dan pengecaj, terminal tersebut akan dibekalkan dengan fungsi peta setempat, penunjuk arah dan juga panggilan telefon percuma. Kos peralatan tersebut akan ditanggung dengan pendapatan daripada pengiklanan digital.

ads-beard-oil-with-azrel

Dijangka 100 terminal tersebut akan dipasang bermula tahun hadapan dan bakinya sebanyak 750 unit lagi akan dipasang pada tahun berikutnya.

Bagi yang melawat kota London, anda bolehlah bergambar sebanyaknya dengan pondok telefon merah ikonik tersebut sebelum ianya menjadi kenangan.

BACA: Tony Fernandes diiktiraf CEO terbaik syarikat penerbangan kali ke-3

Join us_New

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.