Pakai Baju Sut Pergi Ke Temuduga Kemungkinan Anda Direject?

Dengan kebijaksanaan anda membuat cover letter sehingga berjaya di pilih menghadiri temuduga daripa 1000 permohonan itu sudah dikira bertuah.

Tapi belum cukup itu sahaja, anda pula kena fikir dah nak pakai apa pergi ke temuduga itu nanti.

Memang ramai di antara kita yang memakai kemeja berkolar ditambah dengan suit sebagai kononya tarikan untuk mendapat markah lebih dalam sesi temuduga.

Sedangkan kebanyakan syarikat sekarang tidak lagi menjadikan formailiti sebagai kemestian, kebanyakan syarikat memilih untuk berpakaian secara santai.

ads-facial-bar

Pilih Sut yang betul-betul padan dengan badan

Jika anda memilih untuk memakai suit untuk pergi menghadiri temuduga sut yang dipakai haruslah berkualiti tinggi.

Lelaki yang bekerja dii bahagian jualan dan juga eksekutif sesebuah syarikat masih memakai suit. Tapi anda tidak boleh main pakai sahaja suit yang anda nampak. Jika anda pening nak pakai suit yang macam mana, suit yang betul-betul padan dengan badan adalah yang paling sesuai.

Rekaan kedai bagi suit adalah yang terbaik kerana ianya merangkupi setiap inci saiz badan anda manakala yang dibeli di kedai pula selalunya saiz tidak sama dan akan menjadi menggelebeh.

Jika anda tidak mempunyai suit yang padan dengan badan cuba memakai pakaian formal lain seperti kemeja dengan seluar slack yang padan dengan badan. Mana tahu rezeki anda dapat pula kerja itu.

black-suit-men-style-tie-sunglasses-fashion-style-blog-1

Fiestah

Temuduga bersama dengan syarikat lama

Mungkin di syarikat tersebut orangnya berbeza, mereka mengamalkan konsep casual. Ketika anda datang anda memakai pakaian yang bersuit dan formal.

Untuk itu mereka yang bakal bekerja dengan anda pasti berasa pelik bagaimana caranya untuk anda bergaul nanti?

Itu penting kajian syarikat sebelum datang temuduga.

Mungkin anda boleh gunakan sepasang jeans dengan baju kemeja longgar petak untuk menghadiri temuduga.

pepe-jeans-blue-check-slim-fit-casual-shirt-7082-3711601-1-pdp_slider_m

Jabong

 

CEO yang tidak memakai Suit

Apa yang akan jadi jika anda berpakaian lebih gempak dari CEO syarikat itu sendiri? Mungkin pekerjaan itu tidak memerlukan anda memakai suit kerana syarikat pembinaan kan? Apa perlu memakai baju kemeja.

Oleh itu sebelum memakai tengok dulu syarikat tu macam mana dan apa yang mereka amalkan.

guys-in-suits-002-hot-guy

IwakuRoleplay.com

Sumber: Real Man Real Style

BACA: 5 Trick Untuk Anda Kelihatan Lebih Slim

Join us_New

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *