Model Hijab Gegarkan Malam Minggu Fesyen di New York

https-%2f%2fblueprint-api-production-s3-amazonaws-com%2fuploads%2fcard%2fimage%2f213048%2ffashionweek

Dunia fesyen sekarang sudah banyak inovasi yang telah dicapai. Pelbagai gaya telah diperagakan di pentas dunia, antara yang menjadi viral adalah Model hijab gegarkan malam minggu fesyen di New York.

Pereka Indonesia, Anniesa Hasibuan melakar sejarah apabila dia membuatkan semua model memakai hijab. Jika sebelum ini ada model yang memakai hijab namun kali ini kesemua model tersebut memakai hijab. Hasibuan merupakan pereka Indonesia yang pertama mendapat tempat di malam fesyen tersebut.

BACA: Filter Snapchat Jadi Realiti Di Sebuah Persembahan Fesyen

Rekaan Hasibuan termasuk bungaan tunik, gaun, dan juga seluar yang berkaitan dengan Indonesia di tambah dengan fabrik mewah dan begemerlapan.

https-%2f%2fblueprint-api-production-s3-amazonaws-com%2fuploads%2fcard%2fimage%2f213052%2fhasibuan2

Hasibuan diberikan tepukan gemuruh kerana sebelum ini ada di antara pereka fesyen seperti Hana Tajima yang berkolaborasi bersama Uniqlo di dalam rekaan menaikkan nama pemakai hijab serata dunia Kemudian dengan kemunculan rekaan Mariah Idrissi dengan kolaborasi H&M.

“Saya yakin industri fesyen dapat menaikkan lagi kesamarataan di dalam pemakaian hijab di Amerika, oleh itu kita dapat melupuskan rasa diskriminasi, stereotaip yang terjadi selama ini.” ujar Melanie Elturk chif eksekutif j Haute Hijab di laman akaun sosial Instagramnya.  Ujarnya lagi kejayaan malam fesyen itu adalah yang terbaik.

hijab2

ads-beard-oil

Koleksi itu merupakan sebahagian dari kesederhanaan pergerakan di dalam fesyen, yang diketuai pereka fesyen inovatif yang mempunyai syarikat bertempat di ibu negara Jakarta, Indonesia.

Hasibuan menghasilkan 48 rekaan berbeza di mana setiap satunya diberikan sentuhan berbeza, 38 daripadanya adalah bersedia untuk memakai dan 10 daripadanya adalah gaun petang. Selepas acara itu, dia menerima tepukan gemuruh .

“Saya amat berterima kasih kepada media tempatan dan antarabangsa dari Indonesia kerana mendedahkan rancangan saya. Saya tidak sedar hasilnya boleh sehebat ini , dan saya teruja dan terharu dengan tindak balas yang diberikan oleh semua pihak yang terlibat,” Hasibuan kepada CNN.

hijab3

Tetapi pada Instagram, Hasibuan dikenal pasti cabaran beliau : “Di sebalik kejayaan persembahan terdapat satu pasukan besar yang kuat dan kukuh apabila ia dilanda perbezaan pendapat, ” Hasibuan menulis. ” Dan kita boleh menghadapinya. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.