Minuman 3 dalam 1 Adalah Pembunuh Dalam Diam

Di zaman serba canggih ini ramai yang mengambil jalan pintas di dalam menyiapkan minuman dan juga makanan. Ketepatan waktu adalah perlu di ambil kira, orang cakap bila kita lambat selalu kena tinggal. Mungkin ramai yang takut kena tinggal meyebabkan mereka memilih makanan 3 dalam 1 di dalam kehidupan seharian tanpa memikirkan risiko yang bakal dihadapi apabila Minum 3 dalam satu adalah pembunuh dalam diam.

Minuman 3 dalam 1 Adalah Pembunuh Dalam Diam

Minuman 3 dalam 1 boleh mendatangkan bahaya kerana minuman ini sebenarnya mengandungi gula yang berlebihan dalam setiap hidangan, iaitu lebih dari 3 sudu teh gula.
Namun, kita tak sedar minuman ini terlalu manis kerana ditenggelamkan oleh rasa pahit kopi.
Walaupun minuman ini digembar-gemburkan mengandungi ginseng, kacip fatimah dan tongkat ali untuk menambahkan tenaga, namun kandungannya amat sedikit.
Minuman 3 dalam 1 Adalah Pembunuh Dalam Diam
Bahaya krimer bukan tenusu
Selain daripada itu, krimer yang digunakan bukanlah dari produk tenusu (non-dairy creamer).
Sebaliknya, krimer bukan tenusu yang digunakan ialah daripada sumber minyak kelapa sawit, dan merupakan sejenis lemak tepu.
ads-hair-tonic
Kesan buruk krimer bukan tenusu ini ialah ia boleh menyebabkan saluran arteri darah tersumbat, seterusnya menyebabkan penyakit koronari jantung dan angin ahmar (strok). Bagi yang sedia ada penyakit diabetes dalam badan, kekerapan minum minuman 3 dalam 1 akan menyebabkan keadaan diabetes anda bertambah buruk.
Minuman 3 dalam 1 Adalah Pembunuh Dalam Diam

www.rilekslah.my

Pernah dengar tak orang cakap yang krim bukan tenusu nie mudah terbakar?
Ianya bukan mitos kerana krim bukan tenusu memang boleh terbakar, seperti dalam video ini. Ini kerana, di antara kandungan non-dairy creamer ialah partially hydrogenated soybean oil, yang mengandungi lemak trans. Lemak trans sintetik ini terkenal menggalakkan pembakaran.
Ada sesetengahnya yang menggunakan krim bukan tenusu untuk menyalakan api ketika berkhemah. Kalau dah tengok video tadi, mesti anda fikir 10x nak tambah krim bukan tenusu ke dalam air kopi anda! seram ok.
minuman-3-in-1-adalah-pembunuh-dalam-diam2
“Ia tidak memberi sebarang kesan dalam penjagaan kesihatan sebaliknya ia mengandungi gula yang banyak iaitu lebih daripada tiga sudu teh.
“Namun ramai yang tidak menyedarinya kerana ditenggelamkan oleh rasa pahit kopi tersebut,” katanya.
Menurut Prof.Shariza, selain kandungan gula yang tinggi, kebanyakan minuman 3 dalam 1 yang dijual di pasaran juga menggunakan krimmer susu bukan tenusu yang merupakan sejenis lemak tepu yang boleh membahayakan kesihatan kerana ia boleh menyumbat saluran arteri darah dan seterusnya menyebabkan penyakit koronari jantung dan angin ahmar.
Kesannya, para pesakit jantung atau diabetes yang minum minuman itu secara tidak terkawal boleh menyebabkan penyakit mereka menjadi lebih serius.
Join us_New

1 Comment

  1. Cik Jaja

    November 24, 2017 at 9:41 PM

    Dulu waktu saya sekolah asrama, kakak tolong buatkan 3in1 homemade, hehe. Dia bungkuskan milo, susu tepung dan gula dalam 1 plastik mink so bila nak minum senang je. Dululah…waktu tu maybe tak berapa kenal minuman 3in1 ni 😅

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.