Mengapa Air Putih Tak Dianjurkan Untuk Berbuka Puasa?

Sudah bukan rahsia lagi jika minum air putih yang cukup memiliki sejuta manfaat yang baik untuk kesihatan tubuh. Tapi, tahukah anda air putih yang memiliki banyak manfaat itu ternyata tak terlalu baik bagi tubuh bila diminum saat berbuka puasa?

Pakar nutrisi Rita Ramayulis mengatakan bahawa setelah seharian berpuasa, air putih memang tak memiliki peranan besar untuk mengganti cairan yang hilang setelah seharian anda berpuasa.

Gambar hiasan: Al Jazeera

Selain itu, menurutnya lagi, minum terlalu banyak air putih saat berbuka, pasti akan membuat perut terasa kembung sehingga menimbulkan rasa tidak selesa. Ini disebabkan, kata Rita, sebaiknya sediakan buah-buahan saat berbuka untuk selingan air putih.

“Prinsip makan saat berbuka puasa itu, salah satunya adalah menggantikan cairan dan elektrolit tubuh yang hilang, selama kita puasa. Jadi, kita harus cari apa yang boleh menggantikan cairan dan elektrolit tersebut,” ungkapnya dalam sebuah talkshow yang bertemakan “Ramadan Sihat dan Praktikal Bersama Philips” di Jakarta, Isnin (15/5/2017).

Gambar hiasan: Health.com

Cairan dan elektrolit dalam tubuh, lanjut Rita, terdiri dari ion natrium, magnesium, potasium, serta florida. Sementara, air putih tidak mengandungi kesemua ion yang diperlukan di dalam tubuh.

Jadi, cairan berwarnalah sebenarnya yang mengandung elektrolit. Lantas, apa saja saja yang mengandung elektrolit? Rita menyebutkan buah-buahan yang mengandung air, seperti buah nangka, tembikai dan air kelapa mengandung elektrolit.

Gambar hiasan: Taste

“Jadi, tidak perlu minuman yang hebat-hebat, cukup hanya buah-buahan yang mengandung air, jika dimakan saat berbuka, langsung boleh menggantikan cairan dan elektrolit yang hilang,” tambahnya.

Namun untuk penderita diabetes, Rita menyarankan, sebaiknya menghindari buah nangka saat berbuka berpuasa. Ini kerana buah nangka yang rasanya manis dikhuatiri mampu untuk meningkatkan gula dalam darah bagi penderita diabetes.

Baca lagi: Perempuan Ternyata Perlukan Tidur Lebih Banyak Daripada Lelaki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *