Lelaki Tidak Berkhatan Punca Kanser Serviks Kepada Wanita

Lelaki Tidak Berkhatan Punca Kanser Serviks Kepada Wanita

YouTube

Lelaki bukan islam digalakkan untuk berkhatan bagi mengelakkan risiko pasangan yang dijangkiti kanser serviks. Amalan itu terbukti berkesan melalui satu kajian terhadap kajian yahudi yang berkhatan.

Kajian tersebut mendapati pasangan lelaki tidak dijangkiti kansert berkenaan. Selain aktiviti sosial, faktor lain yang menyumbang terhadap kanser tersebut ialah merokok dan jangkitan virus human papilloma (HPV)

Bagi mengelakkannya, pelalian HPV boleh dilakukan kepada lelaki terutama bagi lelaki yang terdedah dengan aktiviti seks seawal usia 15 tahun.

ads-pomade_updated

Bagaimanapun, mereka disaran untuk berkhatan bukan sahaja mengelakkan jangkitan kanser serviks malahan mengekalkan faktor kesihatan lain.

Kajian juga menunjukkan remaja berusia 10 hingga 15 tahu  kurang terdedah kepada ancaman penyakit itu selain berada pada tahap imunisasi yang tinggi.

Pada usia tersebut remaja perempuan masih lagi dianggap belum terdedah dengan hubungan seksual dan risiko jangkitan HPV.

Penyelidik dari Universiti Johns Hopkins juga membuat kajian dan mendapati pasangan lelaki yang berkhatan mempunyai kadar jangkitan human papillomavirus (hpv) 28 peratus lebih rendah daripada biasa.

Dalam laporan disiarkan di jurnal perubatan lancet, seorang daripada penyelidik terbabit, Dr Maria Wawer, berkata amalan berkhatan sepatutnya diterima umum sebagai langkah mengawal penyebaran HPV di kalangan wanita.

Itu antara kepentingan bagi lelaki untuk berkhatan, kongsikan pengalaman anda ketika berkhatan bersama pembaca Mensive yang lain. Komen di bawah.

BACA: Posisi Hubungan Intim Quickie Untuk Pasangan Suami Isteri

Join us_New

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.