Lelaki Terakhir Berjalan Di Atas Bulan Meninggal Dunia Pada Usia 82 Tahun

Program angkasawan Amerika Syarikat kini kehilangan sebuti lagi pertama yang mana Gene Cernan, komando bagi Apollo 17 yang merupakan orang terakhir berjalan di atas bulan, telah meninggal dunia pada usia 82 tahun pada hari Isnin lepas.

“Walaupun di usia 82 tahun, Gene dilihat masih lagi gemar berkongsi keinginan untuk melihat kesinambungan manusia di dalam menggembara ke dunia angkasa lepas dan memberitahu kepada anak muda untuk tidak menjadikan beliau lelaki terakhir berjalan di bulan,” ujar salah seorang anggota keluarga Cernan dalam satu kenyataan yang dibuat.

Pengalaman yang Cernan miliki ketika berada di angkawa sangat tak ternilai. Dimasukkan ke dalam program angkawasan pada tahun 1963, Cernan mengambil bahagian di dalam misi 2 jam berjalan di atas bulan pada Jun 1966, yang menjadikan beliau rakyat Amerika kedua berbuat demikian.

Tetapi Cernan juga merupakan sebahagian dari misi Apollo 10 yang dikhaskan untuk mengikut Apollo 11 mendarat. Dengan sebahagian dari misi Apollo 10 pada musim bunga 1969, Cernan dan Tom Stafford menjadi misi seterusnya bagi NASA. Manakala Neil Armstrong dan Buzz Aldrin menakluki bulan.

Walaupun beliau bukan merupakan orang pertama yang sampai ke bulan, dia ingin mencipta sejarah menjadi lelaki terakhir (setakat ini) yang berjalan di atas bulan dalam Apollo 17 pada Disember 1972. Cernan dan juga 3 lagi angkawasan lain (selain Jim Lovell dan John Young) yang membuat 2 kali trip ke bulan.

Cernan dan Harrison Schmitt meluangkan 3 hari berada di permukaan lunar untuk Apollo 17, mengembara bukit Taurus – littrow, dan meluangkan lebih banyak masa kewujudan lunar.

Misi tersebut mencipta banyak kenangan, termasuk Cernan dan juga Schmitt meloncat di permukaan bulan dengan menyanyi lagu ‘Strolling through the park” yang telah diubah sedikit versinya.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.