Lelaki sekarang Lebih Lemah Berbanding Lelaki 30 Tahun Dulu

old_man_by_barnulf-d488d6k

Kredit foto : barnulf.deviantart.com

 

Adakah anda membayangkan anda bergusti dengan ayah anda dan memenanginya? Ternyata anda silap kerana silap haribulan anda pula yang akan dibelasahnya

Lelaki sekarang lebih lemah berbanding lelaki yang hidup pada 30 tahun dulu menurut kajian yang dijalankan oleh Journal of Hand Therapy.

Dalam kajian, lelaki yang berusia 20 -30 mempunyai daya ketahanan yang agak lemah berbanding lelaki yang hidup 30 tahun dahulu.

Ketahanan anda mungkin nampak tidak penting melainkan anda seorang pentinju yang  memerlukan ketahanan diri sebagai sumber pendapatan bagi kelangsungan hidup.

Tambahan pula, ketahanan tangan untuk mengengam dan memicit adalah dapat diramalkan di dalam aktiviti seperti “pushup”, ketahanan kaki.

Apa yang ditakuti juga, di dalam kajian sebelum ini generasi terdahulu yang mempunyai masalah dengan ketahanan membawa kepada penyakit seperti arthritis, penyakit hati, stroke, sakit saraf.

Kredit foto : http://dosagemayvary.com/

Kredit foto : http://dosagemayvary.com/

Tidak dapat dipastikan ketahanan genggaman penyebab lelaki bertambah sihat ataupun lelaki yang bertambah sihat itu hanyalah kuat.

Oleh yang demikian, mengapa lelaki sekarang lebih lemah?

Itu mungkin disebabkan mereka bekerja di jabatan buruh, seperti di kilang pembuatan ataupun bidang sektor pertanian.

Bekerja di bidang pejabat, secara ringkasnya memerlukan seseorang itu mengulangi jadual kerja yang telah ditetapkan seperti menguatkan lagi tangan.

Selain daripada itu, anda juga boleh jadikan pekerjaan yang anda lakukan sekarang dengan lebih minat dan jadikan sebagai salah satu terapi untuk bersenam seperti dua minggu sekali agar dapat menambahkan lagi cengkaman tangan.

Ianya juga dapat membantu pergerakan tangan anda dengan aktiviti harian anda contoh seperti membalas pesanan ringkas, “whatsapp” atau menulis yang membawa kepada pengaktifan kumpulan otot.

Jika anda tidak melakukan senaman tangan, anda mungkin mahu menjadikan menaip dan juga membalas pesanan ringkas sebagai satu pilihan.

Sumber: Men’s health

 

Join us_New

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.