Laporan Polis Boleh Dilakukan Secara Atas Talian Di Masa Hadapan

Laporan Polis Boleh Dilakukan Secara Atas Talian Di Masa Hadapan

                                                                                  Mynewshub

Syabas diucapkan kepada PDRM yang mana mereka bakal menggunakan aplikasi aduan secara atas talian selepas ini bagi kes-kes yang berlaku di setiap negeri atas tujuan mempercepatkan proses siasatan.

Ini disebabkan kerana kesuntukan masa pihak polis yang terpaksa menerima lebih dari 10 aduan setiap hari dan ini menyebabkan waktu menaip perlu di ambil masa. Oleh disebabkan itu, ramai pengadu yang berasa letih kerana terpaksa menunggu untuk membuat aduan.

Berita ini disahkan sendiri oleh Timbalan Menteri Dalam Negera, Datuk Nur Jazlan di Parlimen hari ini. Sistem bagi menyokong melakukan laporan tanpa ke balai ini masih sedang dibangunkan bagi memastikan kelancaran. Masalah utama ia mengesahkan identiti individu yang melakukan laporan. Memfailkan laporan polis palsu adalah salah di sisi undang-undang.

ads-beard-oil-with-azrel

Diharap dengan aplikasi ini nanti, ramai di antara kita dapat menggunakan medium ini dengan betul, jangan pula membuat aduan kemudian mahukan perhatian. Macam yang terjadi di Malaysia sekarang, apa sahaja yang berlaku ingin dibuat aduan.

Sumber: News Strait Time

BACA: Angkatan Tentera Malaysia Kini Mempunyai Unit Pertahanan Siber

Join us_New

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.