Kumpulan Muslim Malaysia Menyertai Panggilan Indonesia untuk Memboikot Starbucks atas Isu LGBT

Kumpulan Islam terkemuka di Malaysia telah menyertai panggilan oleh konservatif Islam di Indonesia untuk memboikot Starbucks bagi membantah sokongan rantaian kopi antarabangsa tersebut terhadap hak gay.

Sumber: Epeak

Aktivis mengatakan sikap sifar toleransi terhadap individu lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) telah meningkat sejak beberapa tahun lepas di Indonesia dan Malaysia, majoriti orang Islam, negara Asia Tenggara yang pelbagai etnik.

Perkasa, sebuah kumpulan dengan kira-kira 700,000 ahli yang memperjuangkan hak etnik Melayu Islam, berkata ia bersetuju dengan panggilan oleh Muhammadiyah minggu ini, iaitu kumpulan Islam kedua terbesar di Indonesia, untuk memboikot Starbucks atas pendirian pro-gay syarikat itu.

Perkasa juga bersetuju dengan panggilan kumpulan Indonesia untuk pembatalan lesen operasi Starbucks, katanya.

Amini Amir Abdullah, ketua biro hal ehwal Islam Perkasa, berkata kedudukan Starbucks mencabar perlembagaan Malaysia, yang mengakui Islam sebagai agama rasmi.

“Penolakan kami adalah kerana mereka mempromosikan sesuatu yang bertentangan dengan naluri manusia, terhadap tingkah laku manusia dan terhadap agama. Kerana itulah kami menentangnya,” kata Amini kepada Reuters dalam wawancara pada hari Rabu.

Tentangan daripada kumpulan agama terhadap Starbucks bermula selepas video dari tahun 2013 tersebar secara ‘online’ mengenai komen pro-LGBT yang dibuat oleh pengerusi dan bekas ketua eksekutif syarikat itu, Howard Schultz.

Dalam video tersebut, Schultz berkata Starbucks meraikan kepelbagaian dan “bukan setiap keputusan adalah keputusan ekonomi”, sebagai respon kepada seorang pemegang saham yang mengadu bahawa syarikat itu telah kehilangan pelanggan kerana sokongan mereka terhadap perkahwinan gay.

Starbucks Malaysia tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan ulasan.

“Jangan jadikan isu sehingga kita perlu boikot sebuah syarikat kerana satu kenyataan kecil,” kata Muhammad Azril Maridzuan, pembantu pengurus bank di Kuala Lumpur.

Kumpulan Islam tidak seharusnya “menjadi pelampau” walaupun hak gay menentang kepercayaan agama mereka, katanya.

Baca lagi: 5 Pemain Bola Sepak Terkaya di Itali

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.