Kuala Lumpur Antara 19 Negara Paling Kaya Dengan Ekonomi Yang Baik

Kuala Lumpur Antara 19 Negara Paling Kaya Dengan Ekonomi Yang Baik

iStock

Firma Syarikat konsultan rekaan global Arcadis telah mengeluarkan satu report di mana telah menamakan Kuala Lumpur antara 19 negara paling kaya dengan ekonomi yang baik.

Arcadis memberitahu 100 bandar global di seluruh pelusuk dunia digambarkan dengan tiga sektor – “masyarakat, planet, keuntungan.”

Terletak di dalam laporan tersebut, “indeks bandar mampan 2016” meletakkan orang di tengah-tengah bandar lestari 2016 dan untungnya dari sub index berada di kedudukan semua bandar seluruh dunia.

Kedudukan itu diukur dari segi ekonomi sesebuah negara.

  • Pembangunan kemudahan awam (mrt, lrt, ktm)
  • Kemudahan melakukan perniagaan
  • Pelancongan
  • GDP
  • kepentingan di bandar ini dalam rangkaian ekonomi global
  • Sambungan dari segi akses mudah alih dan jalur lebar
  • kadar pekerjaan

Secara semulajadi negara yang menduduki tempat tertinggi merupakan negara yang kaya dengan alam semulajadi dari segi ekonominya pula membangun menjadi negara maju.

Banyak perniagaan yang di lakukan di sesebuah negara itu, banyak juga duit yang mengalir ke tempat mereka.

Sebuah kumpulan itu ada menyebut, “keuntungan sub-index bergantung kepada negara tersebut” secara domestik.

19. Kuala Lumpur, Malaysia – Bandar asia yang terletak di Kuala Lumpur itu menunjukkan perkembangan ekonomi dari segi islamik, dan antara negara yang pesat membangun.

Kuala Lumpur Antara 19 Negara Paling Kaya Dengan Ekonomi Yang Baik

(Getty)

18. Seoul, Korea Selatan – Bandar ini menduduki tempat pertama di salah satu kajian yang dibuat Arcadis sub index. Seoul menunjukkan pembangunannya yang tidak pilih kasih dan bandar yang paling kurang kadar jenayah.

ads-beard-oil

 

17. Copehangen, Denmark  – Negara Danish ini bukan sahaja menjadi nombor satu di Arcadis kekayaan ekonomi.

16. Amsterdam, the Netherlands – Arcadis mengatakan bahawa “Amsterdam mempamerkan salah satu daripada baki yang terbaik dalam Indeks merentasi tiga tunggak kemampanan, ” dan ini telah diterjemahkan ke dalam kekayaan ekonomi.

Kuala Lumpur Antara 19 Negara Paling Kaya Dengan Ekonomi Yang Baik

iStock

15. Macau, Wilayah Pentadbiran Khas Republik Rakyat China – Adalah tidak mengejutkan bahawa bandar, yang merupakan salah satu pusat perjudian di dunia dan hanya mempunyai penduduk kira-kira 600,000 , membuat senarai untuk bandar-bandar terkaya .

14. Vienna , Austria – Bandar Austria mempunyai sektor pelancongan berkembang maju dan beberapa infrastruktur pengangkutan terbaik di Eropah.

13. Abu Dhabi , United Arab Emirates – Ibu negara kaya UAE ranking tinggi untuk kemakmuran ekonomi tetapi rendah untuk kelestarian alam sekitar.

12. San Francisco, Amerika Syarikat – Bandar ini merupakan destinasi pelancongan yang besar dan juga rumah untuk beberapa pekerja berteknologi terkaya di dunia. Walau bagaimanapun, sementara San Francisco bertukar ke atas keuntungan yang besar dan merupakan tempat yang sesuai untuk menjalankan perniagaan , ia juga mempunyai beberapa tahap paling teruk ketidaksamaan pendapatan di kedudukan Arcadis ‘ .

Kuala Lumpur Antara 19 Negara Paling Kaya Dengan Ekonomi Yang Baik

iStock

11. Munich , Jerman – Adalah tidak mengejutkan bahawa ibu negara dan bandar terbesar negeri Jerman Bavaria membuat senarai , kerana beberapa syarikat terbesar di negara ini beribu pejabat di sana.

10. Stockholm , Sweden – Bukan sahaja merupakan bandar budaya , media, politik, dan pusat ekonomi Sweden, Arcadis berkata ia adalah salah satu daripada bandar-bandar utama untuk kelestarian alam sekitar.

9. Paris , Perancis – Paris terkenal dengan keseimbangan kerja dan kehidupan dicemburui walaupun kuasa ekonomi kepada negara.

8. New York, Amerika Syarikat – Arcadis berkata “budaya dinamik New York dan persekitaran terus menarik dan mengekalkan berjuta-juta penduduk , semasa berkhidmat sebagai hab antarabangsa untuk perdagangan dan politik. ” Walau bagaimanapun, ia memberi amaran bahawa bandar perlu segera menaik taraf infrastruktur pengangkutan semakin merosot untuk menampung bilangan orang yang berhijrah ke bandar.

ads-hair-tonic

Kuala Lumpur Antara 19 Negara Paling Kaya Dengan Ekonomi Yang Baik

(Shutterstock)

7. Prague, Republik Czech KDNK -Prague per kapita adalah lebih daripada dua kali ganda daripada seluruh negara. Ia juga merupakan salah satu kawasan yang paling kaya di Kesatuan Eropah.

6. Edinburgh, UK – Bandar Scotland mempunyai salah satu universiti yang paling berprestij di Eropah dan juga bertindak sebagai salah satu pusat kewangan utama Britain , perumahan Bank Royal ibu pejabat Scotland.

5.  Zurich , Switzerland – Arcadis berkata bandar Swiss “mempunyai reputasi yang kukuh sebagai sebuah bandar kontemporari sesuai didiami terkenal dengan tumpuan baik dalam persekitaran hidup serta institusi kewangan terkenal di dunia. “

4. Dubai, United Arab Emirates – Bandar amat kaya adalah hab kewangan bagi UAE tetapi Arcadis mengatakan bahawa ” skor Dubai paling rendah di planet sub -indeks sebahagian besarnya disebabkan oleh penggunaan tenaga, pencemaran dan kekurangan ruang hijau yang ada.”

Kuala Lumpur Antara 19 Negara Paling Kaya Dengan Ekonomi Yang Baik

www.getuaejobs.com

3. London, UK – Kuasa ekonomi menyimpan ibu kota Britain berhampiran bahagian atas carta tetapi Arcadis mengatakan bahawa Datuk Bandar London telah ” memujuk perniagaan global bahawa keutamaan infrastruktur London tidak berubah ” post – Brexit undi dan bandar mempunyai untuk menangani ” Keuntungan menyebelahi mereka”.

2. Hong Kong – Arcadis menyatakan bahawa Hong Kong mempunyai ” infrastruktur bertaraf dunia , ekonomi bertenaga, dan kumpulan bakat yang berpendidikan tinggi ,” yang menjadikannya tempat yang menarik untuk menjalankan perniagaan selesa. Selain itu , Arcadis menyatakan bahawa ” walaupun terletak di zon taufan , Hong Kong adalah sebuah pemimpin dunia dalam mengurangkan risiko yang berkaitan dan jarang mengalami gangguan yang ketara .”

1.  Singapura – Negara kepulauan adalah bandar yang terkaya di dunia tetapi Arcadis memberi amaran bahawa ia ” juga menghadapi penduduk yang semakin tua dan keperluan untuk pelaburan yang lebih besar dalam infrastruktur sosial.”

BACA: 3 Langkah Menghilangkan Kegatalan Jambang

Join us_New

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.