[ INSPIRASI FESYEN] 9 TIPS BERGAYA UNTUK SI LELAKI!

 

tips-bergaya-lelaki

Zaman sekarang ni dunia fesyen bukan semata-mata untuk wanita. Golongan lelaki pun sudah pandai berfesyen dan bereksperimen dengan fesyen. Tetapi kalau gayanya tidak kena, takut pula kelihatan ‘overdressed’ atau pun pelik. Jadi untuk lelaki yang ingin atau mahu kelihatan segak, ada beberapa tips yang perlu anda ikuti.

1. Ringkas tetapi bergaya

Bila bercakap tentang fesyen dan gaya, tak semestinya anda perlu berpakaian seperti seorang artis di karpet merah. Ringkas sudah mencukupi. Untuk tips mudah berfesyen, amalkan gaya pakaian yang tidak menggunakan lebih dari 3 warna.

2. Pilih pakaian ikut badan

Masalah utama lelaki adalah suka memakai baju yang lebih besar dari badan. Selalunya di pusat membeli belah, terdapat bilik mencuba pakaian yang boleh anda gunakan untuk mencuba baju yang sesuai dengan badan anda.

hot-font-b-mens-b-font-casual-see-through-font-b-shirts-b-font-fashion-2016

AliExpress.com

3. Peka pada fesyen dan pakaian anda

Contoh aksesori yang sesuai dan ringkas yang boleh anda padankan dengan pakaian anda

Jangan terlebih berfesyen kerana itu bakal membuatkan anda sendiri rasa tak selesa ( melainkan anda memang suka menjadi tumpuan ramai! ) . Jika anda mahu pergi ke tempat yang panas, jangan memakai baju yang tebal manakala kalau mahu pergi ke majlis rasmi, jangan sekali-kali memakai tshirt tidak berkolar.

 4. Jangan beli kerana jenama

Pastikan anda bertanya pada diri sendiri sebelum membeli pakaian. Biar beli pakaian murah tetapi smart berbanding pakaian mahal tetapi tak menarik dan tak selesa.

original1-1496754-2

Buy4Less

5. Jangan malu minta pendapat orang

Rajin-rajinlah bertanya pada rakan rapat anda apa yang sesuai dipakai oleh anda. Ataupun warna warna tertentu yang sesuai dengan warna kulit anda serta aksesori yang sesuai digayakan oleh anda. Mungkin anda boleh dapatkan tips menarik serta pandangan jujur dari kawan dan keluarga anda.

original1-1678851-3

Buy4Less

ads-beard-oil-with-azrel

6. Elakkan membeli belah sendirian

Ajaklah paling kurang seorang rakan. Kadang-kadang penjual ni memang cakap saja baju itu cantik dan padan dengan anda, padahalnya tidak. Mereka akan memuji-muji anda untuk memastikan barangan mereka terjual.

o-shopping-bags-facebook

Men’s Fashion and Style News

7. Jangan terikat pada trend

Jangan biasakan diri anda mengikut trend kerana selalunya trend tidak akan kekal lama. Cuba sekali sekal mix and match pakaian baru dan lama. Mesti nampak menarik!

chic-leisure-mens-fashion-trend-spring-summer-2015

The Fashionisto

8. Pastikan wajah bersih dan kemas

Kalau pandai berfesyen tetapi tidak tahu menjaga kebersihan diri pun tak guna juga. Paling penting jaga kebersihan wajah dan badan anda serta jangan lupa memakai deodorant. Cukur segala bulu yang tidak perlu disimpan dan biarlah wajah anda terutamanya nampak terurus.

Pleasant face of a happy young man with health  clean skin

Her Style Trends

9. Pastikan sepadan

Sentiasa pastikan anda berfesyen kena pada gaya. Duduk depan cermin dan lihat apa yang sesuai dan apa yang tidak kena. Contohnya, elakkan pakai baju t berbelang-belang dengan seluar kotak-kotak. Tak ke pelik tu?

2016-fashion-men-039-s-kanye-west-ripped

DHgate.com

Sumber: Wanista.com

BACA: Beg Serupa Kantung Telur Kini Dijual

Join us_New

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.