9 Faktor Lelaki Keguguran Rambut

9 Faktor Lelaki Keguguran Rambut

www.reference.com

Perkara paling ditakuti oleh setiap lelaki apabila rambut yang merupakan mahkota bagi individu sedikit demi sedikit mengalami keguguran yang akhirnya menyebabkan kebotakan. Ini Antara 9 faktor lelaki keguguran rambut.

Keguguran rambut, botak, garisan rambut yang semakin menipis adalah simptom biasa dihidapi oleh lelaki.

Ayah, datuk, pakcik juga menghadapi masalah keguguran rambut yang sama mengakibatkan anda juga mengalami simptom yang sama.

Namun begitu apa akan anda lakukan jika mengetahui ada beberapa cara yang boleh melambatkan rambut anda menjadi botak.

Antaranya adalah menukar gaya hidup anda kepada gaya hidup yang lebih sihat.

 

1. Faktor keluarga botak

9 Faktor Lelaki Keguguran Rambut

www.ovarian-news.org

Tidak ada yang lebih mengejutkan jika ada dari kalangan keluarga anda yang mempunyai genetik rambut botak. Ini memungkinkan anda juga akan mengalami masalah yang sama kerana Gen yang dibawa.

 

2. Usia

  1. www.toppik.com

Selain daripada faktor keluarga faktor umur juga boleh mengakibatkan rambut anda menjadi gugur. Majoriti lelaki yang usianya melebihi 30 tahun peluang untuk menghadapi masalah keguguran rambut adalah tinggi. Ramai daripada lelaki berusia yang di lihat mempunyai rambut yang sedikit berbanding di awal usia mereka.

 

3. Jumlah Bilangan anak

9 Faktor Lelaki Keguguran Rambut

www.happyleefitness.com

Mungkin faktor ini mengejutkan namun begitu menurut kajian yang telah dibuat lelaki yang mempunyai ramai anak cenderung menghadapi tekanan lebih berbanding mereka yang tidak.

 

4. Diet

9 Faktor Lelaki Keguguran Rambut

man-in-trend.com

Lebih banyak kopi yang di ambil akan lebih banyak jugalah rambut di hadapan kepala akan gugur. Selain daripada pengambilan kopi seorang lelaki yang minum minum beralkohol juga turut mengalami masalah yang sama. Ini juga terjadi pada mereka yang menahan diri daripada minum minuman beralkohol.

 

5. Menghisap Rokok

  1. 9 Faktor Lelaki Keguguran Rambut

    www.manlycurls.com

Setiap akar rambut akan ada ollicles untuk meneruskan proses pertumbuhan rambut namun demikian apabila seseorang itu menghisap rokok dia secara tidak langsung akan mematikan sell ollicles daripada terus hidup. Oleh sebab itu rambut akan gugur dan tidak tumbuh sehingga boleh mengakibatkan seseorang individu mengalami masalah botak tengah dan rambut semakin menipis di bahagian tepi kepala.

 

6. Sejarah Sakit Kulit

9 Faktor Lelaki Keguguran Rambut

www.intechopen.com

Lelaki yang mempunyai masalah sakit kulit juga boleh mengakibatkan mereka kehilangan rambut dan botak di bahagian tepi kepala dan rambutnya di tengah.

 

7. Pakaian (pemakaian topi)

9 Faktor Lelaki Keguguran Rambut

www.baldmensfashion.com

Ada kajian yang mengatakan jika seseorang itu memakai topi dia secara tidak langsung akan melindungi rambutnya daripada terkena sinaran cahaya matahari .Oleh itu dia dapat menghindari rambutnya dengan memakai topi dari keguguran rambut.

 

8. Tekanan

9 Faktor Lelaki Keguguran Rambut

www.happyleefitness.com

Perkara yang paling senang untuk dihadapi setiap individu. Masalah tekanan ini boleh datang dari pelbagai sudut antaranya tekanan anak , tekanan tempat kerja dan juga tekanan daripada persekitaran oleh yang demikian mereka yang menghadapi tekanan lebih cenderung mengalami keguguran rambut di bahagian tepi kepala mereka.

 

9. Hormon

9 Faktor Lelaki Keguguran Rambut

www.happyleefitness.com

Perubahan hormon pada badan juga menjadi faktor kepada permasalahan punca rambut botak.

 

 

Join us_New

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.