Bagaimana Untuk Meningkatkan Selera Makan Dengan 4 Langkah Mudah!

Sebahagian daripada kita bertahan dengan selera yang kecil dan mengekalkan berat badan yang cukup untuk kekal sihat. Manakala sebahagian lain pula menikmati selera yang berlebihan dan memastikan berat badan sentiasa rendah.

Bagaimana Untuk Meningkatkan Selera Makan Dengan 4 Langkah Mudah!

Sumber gambar: livin3.com

Anda mungkin mahu meningkatkan selera makan anda untuk memastikan badan anda menerima nutrisi yang cukup untuk menjadi sihat. Atau anda mungkin ingin membesarkan selera anda untuk membina otot tanpa lemak. Jangan khuatir! Sedikit penyesuaian tabiat akan dapat meningkatkan selera anda dan membantu anda mencapai matlamat anda.

1. Mulakan dengan sarapan yang sihat

Sumber gambar: sites.psu.edu

Anda mungkin tahu bahawa sarapan pagi adalah hidangan yang paling penting sesuatu hari. Sarapan dapat mengaktifkan badan anda dan memastikan metabolisme anda berjalan. Menurut Women’s Health, lebih cepat metabolisme anda, lebih kuat anda akan rasa lapar.
Untuk menjana metabolisme anda dan memastikan perut sentiasa lapar, cuba untuk makan sarapan dalam kuantiti kecil dengan lemak yang sihat, protein, dan karbohidrat yang baik. Anda boleh cuba semangkuk kecil oatmeal dengan beberapa buah-buahan dan kacang dicampurkan ke dalamnya.

2. Makan snek yang sihat antara waktu makan

Sumber gambar: gymaholic.co

Apabila memilih makanan ringkas dan ringan, pastikan anda membuat pilihan yang sihat. Pilih snek yang kaya dengan khasiat untuk anda seperti kacang, mentega kacang, atau sayur-sayuran yang dicelup dalam guacamole atau hummus. Ini adalah antara makanan ringkas yang tidak mengambil banyak ruang di dalam perut anda, tetapi lengkap dengan kalori yang berkuasa.

3. Kurangkan pengambilan serat anda

Sumber gambar: yeshealth.com

Pelaku diet mungkin sering mendengar tentang manfaat memakan serat yang mengenyangkan. “Serat membuatkan anda kenyang, kerana ia membengkak di dalam perut anda apabila ia menyerap cecair,” kata Tanya Zuckerbrot, RD dalam Majalah Fitness. Walaupun ini adalah bagus untuk pelaku diet, tetapi ia adalah berita buruk bagi mereka yang mempunyai selera terhad. Serat boleh mengisi usus anda dan boleh menyebabkan perut anda kembung yang tidak menyenangkan selepas anda memakannya.

4. Catatkan pemakanan harian anda

Sumber gambar: weightwise.com

Simpan sebuah jurnal makanan. Log masuk setiap pengambilan makanan anda dan tahap selera anda. Catatkan apa-apa waktu ketika selera anda menjadi tinggi atau rendah dan cuba cari coraknya. Ulangi corak tersebut yang membuatkan anda rasa lapar.

 

Baca lagi: 6 Sebab Saintifik Mengapa Anda Perlukan Mangga Setiap Hari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.