8 Kesalahan Ketika Memberus Gigi

 

Smiling-Man

Mungkin sebelum ini anda hanya mengetahui tentang bagaimana memberus gigi dapat membantu memutihkan gigi. Namun begitu tidak ramai yang mengetahui kesalahan seseorang ketika memberus gigi yang dilakukan mampu memberi kesan tidak elok kepada si pemberus.

 

Baca sini: 5 Cara Untuk Dapatkan Gigi Yang Lebih Putih

 

1. Gunakan berus gigi anda dalam tempoh jangka masa yang panjang

Dengan kekerapan memberus gigi dua kali sehari anda telah menggunakan lebih dari 200 kali dalam masa tiga bulan. Oleh yang demikian tempoh hanya satu-satu berus gigi adalah tiga bulan. Jika anda melihat rambut bulu sikat itu telah tidak lurus elok juga anda tukar walaupun masih belum cukup tiga bulan kerana itu antara tanda berus gigi anda telah lama.

Selepas beberapa bulan menggunakan dengan kekerapan dua kali sehari mungkin sudah ada bakteria di dalam berus gigi anda. Elok lah anda tukar!

 

2. Berus gigi dengan cepat  

Kadar maksima untuk memberus gigi adalah selama 2 minit. Kurang daripada itu, mungkin fluorida yang anda gunakan ketika memberus masih melekat di celahan gigi. Pada mata kasar mungkin gigi hadapan anda nampak putih namun begitu di belakang mahupun di tepi harus di ambil kira.

 

3. Bilas gigi anda dengan air

http://netdoctor.cdnds.net/

Kredit foto : netdoctor.cdnds.net

Mungkin agak pelik mitos ini namun itu yang telah diberitahu di mana selepas anda menggosok gigi anda di sarankan menggunakan pembasuh mulut seperti “listerine” ataupun yang berkaitan. Kemudian jangan minum air selepas 30 minit anda memberus gigi agar gigi anda kuat. Tunggu selepas 30 minit anda untuk meminum kopi atau bahan minuman yang lain.

 

Baca selanjutnya di sini: 3 Cara Bagaimana Nak Menghilangkan Masalah Mulut Berbau Dengan Berkesan

 

4. Tidak menggunakan Floss

http://www.huffingtonpost.com/

Kredit foto : www.huffingtonpost.com

Jadikan floss gigi sebagai tabiat harian. Floss harus dilakukan  sehari sekali untuk membuang plak di antara gigi apabila berus gigi anda tidak tercapai. Apabila anda sudah floss gigi yang pertama amat mudah untuk floss gigi secara menyeluruh.

 

5. Tidak memberus lidah

087

Gunakan pembersih lidah yang ada di jual di pasaraya untuk menghilangkan bau mulut serta bakteria yang ada. Gigi adalah wajib diberus setiap hari tetapi pemberus lidah juga harus dibuat bagi menghilangkan bakteria selepas makan dan menghilangkan bau mulut.

 

6. Gunakan berus gigi yang keras

Manu - manuontheweb.com

Kredit foto : manuontheweb.com

Jika berus gigi yang terlalu keras akan mencederakan gigi, cari berus yang lembut dan mudah dilentur.

 

7. Cara pergerakan memberus gigi

http://www.today.com/

Kredit foto : www.today.com

Itu juga perlu di ambil kira, anda harus memberus gigi secara membulat ketika memberus di hadapannya.

 

8. Salah sudut ketika memberus gigi

Anda harus memberus gigi pada 45 darjah.

 

Join us_New

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.