8 Jenis Makanan Yang Menganggu Tidur Anda

Dianggarkan lebih dari 50 juta rakyat di Amerika Syarikat mengalami gangguan tidur. Apa yang anda makan sebelum tidur itu mungkin menjadi punca anda masih berjaga malam dan tidak dapat melelapkan mata.

Oleh itu jom ikuti 8 jenis makanan yang menggangu tidur anda, elakkan makanan ini 3 jam sebelum untuk anda membolehkan anda tidur selepas itu.  Supaya anda dapat tidur yang nyenyak dan membolehkan hari anda menjadi ceria keesokan harinya.

1. Coklat Gelap

8 Jenis Makanan Yang Menganggu Tidur Anda

www.sciencedaily.com

Mengamalkan mengambil coklat gelap di waktu malam mungkin dapat menghilangkan keinginan anda untuk makan makanan yang manis namun anda tidak tahu gula yang ada di dalam badan anda akan kekal di sana kerana tiada tindak balas senaman berlaku ketika anda ingin tidur. Lagipun bagi coklat gelap jenis Hershey’s Bliss ini mengandungi 25 hingga 38 peratus kafein yang turut boleh ditemui di dalam secawan kopi. Jumlah tersebut sudah cukup membuat mata anda terjaga.

ads-pomade_updated

Kesemua coklat mempunyai kafein, termasuk coklat putih, oleh itu untuk menyenangkan anda untuk ingat semakin gelap coklat tersebut semakin tinggi kadar kafein yang terdapat di dalam coklat tersebut.  Namun begitu jika keinginan anda untuk memakan coklat juga, pilih coklat yang kurang kadar kafein- nya.

2. Steak

8 Jenis Makanan Yang Menganggu Tidur Anda

www.outback.com

Selain menjadi punca obesiti rakyat Malaysia, steak juga merupakan makanan yang sukar untuk dihadam apatah lagi jika diambil ketika waktu malam. Selain mengandungi kandungan tinggi lemak dan protein, steak juga menjadi punca badan anda lemah pada keesokan harinya.

3.  Minuman Keras

8 Jenis Makanan Yang Menganggu Tidur Anda

www.medicalnewstoday.com

Minum malam. Sebenarnya minum malam dapat membantu anda tidur dengan lebih nyenyak. Namun ada kajian memberitahu dengan meminum minuman keras pada waktu malam hanya akan menganggu minda yang bertanggungjawb di dalam proses pemulihan minda dan badan yang minda akan lakukan setiap malam ketika anda tidur.

4. Makanan pedas

web57

www.momjunction.com

Makan makanan pedas mungkin tidak memberikan anda mimpi buruk namun jika makan makanan pedas beberapa jam sebelum tidur membuatkan anda mengalami pedih ulu hati dan juga kekurangan tidur waktu malam. Selain daripada itu juga makanan pedas meningkatkan lagi kadar suhu pada malam yang mengakibatkan anda sukar untuk tidur.

5. Kopi Decaf

rwerwer3535

www.foxnews.com

Bagi mereka yang sensitif dengan kopi mengambil kopi sebelum tidur adalah satu pilihan yang tidak tepat. Umum mengetahui kopi mengandungi kafein yang boleh menghilangkan rasa ngantuk seseorang. Masa yang sesuai untuk pengambilan kopi adalah di waktu pagi. Pada waktu malam elakan pengambilan kopi.

6. Brokoli dan sayur pokok

cauliflowerbroccolipastarecipe4

www.frugal-mama.com

Untuk menjadi sihat pun harus berpada-pada ini kerana jika memakan sayuran brokoli dan juga sayur pokok hanya akan melambatkan proses tidur yang lena. Ini kerana kedua-dua sayuran tersebut mempunyai tryptophan yang sebenarnya membantu badan mengeluarkan serotonin. Namun begitu memakan sayuran yang lambat hadam ini membuatkan badan anda bekerja sedangkan anda sudah mahu tidur.

7. Kentang Goreng

t1larg_french_fries

cnneatocracy.wordpress.com

Sesetengah daripada kita mungkin bermimpi tentang makanan goreng, tetapi makanan tinggi lemak seperti kentang goreng boleh membuat anda daripada berbuat demikian. Terlibat dalam satu atau dua kentang goreng sebelum tidur mungkin tidak cukup untuk membuat anda terjaga, tetapi makan keseluruhan hidangan mungkin menolak sistem pencernaan anda ke dalam overdrive apatah memberikan kes buruk pedih ulu hati – kedua-duanya tidak cukup untuk mencegah malam yang baik bermimpi.

ads-beard-oil

8. Cili

miller-slow-cook-chili_xlg

www.finecooking.com

Cili hanya akan menyebabkan radang perut kerana pedas tidak dapat ditampung pada waktu malam. Oleh disebabkan ketidakselesaan pada perut terjadi, tidur anda juga akan terganggu.

Ingin tidur dengan lena?

Jika anda ingin tidur yang lena cuba tips yang diberitahu oleh Laurence Epstein, M.D

  • Jadikan rutin tidur seperti memasang alat penggera, membaca buku, mandi sebelum tidur dan juga memasang lilin pewangi agar dapat mententeramkan badan.
  • Elakan ambil makanan ringan dua jam sebelum tidur.
  • Jangan bawa telefon atau alatan elektronik ke tempat tidur.

BACA: “Trick” Mudah Untuk Dapatkan Tidur Yang Panjang Dan Lena

Sumber: huffingtonpost

Join us_New

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.