6 Parasit Paling Popular yang Berbahaya Kepada Manusia

Ketika perubatan berasaskan sains telah mencipta pelbagai inovasi, kita masih lagi jauh di dalam membasmi penyakit yang menimpa pada mangsa yang tidak bersalah. Dan sekali lagi, penyakit bukan teruk.. Cuma membandingkan dengan kesan parasit adalah jauh lebih mengujakan.

Apa tunggu lagi jom lihat 6 parasit paling popular yang berbahaya kepada manusia.

1.Cacing Gelang

desktop-1470075850

Serangga yang menakutkan ini boleh melompat ke badan anda melalui gigitan nyamuk. Ianya boleh bertahan di dalam badan anda selama 8 tahun dan ketika itu akan menyebabkan kerosakan pada limpa. Keputusannya pada badan adalah mengakibatkan kecacatan dan bengkak ke seluruh badan.

2.Cacing Guinea

desktop-1470075635

Kita patut berterima kasih kepada syarikat penapisan air kerana tanpanya mungkin kita sudah dijangkiti oleh cacing guinea yang mana mangsa telah dijangkiti oleh kutu air itu kerana meminum air yang tidak ditapis. Walau bagaimanapun parasit ini tidak menampakkan jangkitan yang tinggi. Ianya masuk ke badan kemudian badan akan melepah, selepas itu akan timbul seperti kudis dan cacing guinea ini akan keluar untuk mendapatkan kehidupan luar yang lebih baik.

3.Cacing Tambang

desktop-1470075637

Makhluk – makhluk dasyat ini suka menghisap darah dan akan duduk di badan anda sehingga menyebabkan usus anda rosak.  Dalam beberapa kes,  mereka telah menghisap darah sehingga menyebabkan sakit Anemia yang teruk. Anda boleh terjadi jumpa dengan cacing tambang ini jika anda keluar di atas tanah yang tercemar. Ingat! Keluar pastikan pakai selipar!

4.Liver Fluke

desktop-1470075638

Cara jenis parasit ini masuk ke dalam badan adalah melalui air yang tercemar.  Apabila masuk ke dalam badan parasit ini akan mencari jalan ke hati anda di mana mereka membuat rumah berhampiran saluran hempedu anda. Nampak sedap. Mereka yang dijangkiti jangkitan ini boleh mendapat sakit hati yang teruk. Manakala parasit ini boleh tinggal di dalam badan hampir 30 tahun. Oleh itu, sekali anda dijangkiti bukan mudah untuk sembuh.

5. Acanthamoeba Keratitis

desktop-1470075640

Acanthamoeba keratitis adalah sebab mengapa anda perlu menukar kanta lekap anda dengan kerap. Ia adalah satu amoeba kecil yang masuk melalui mata dan akhirnya menyerang kornea. Sekiranya ini berlaku , senario kes terbaik adalah kornea parut , tetapi buta adalah yang selalu terjadi. Jangkitan ini adalah perkara biasa untuk pemakai kanta lekap yang memakai  kanta mereka dalam terlalu lama.

6.Lalat bot

6 parasit paling popular yang berbahaya kepada manusia

Bot lalat adalah parasit paling teruk sekali. Pada asasnya, mereka melampirkan telur mereka kepada nyamuk. Apabila nyamuk menggigit manusia, telur menetas dan larva kecil membuat jalan mereka ke dalam kulit anda. Kemudian, sudah tentu , mereka menggali dalam dan berkembang di sana. Mengeluarkan perkara-perkara ini adalah agak mudah, tetapi ia pasti menyakitkan.

Via : All That Interesting

Baca Lagi: Anda Mungkin Tidak Pernah Dengar tentang Toxic Epidermal Necrolysis, tapi ini bukan gurauan

Join us_New

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.