5 Wanita Yang Merubah Dunia Melalui Ciptaan Genius Mereka

Kita biasa melihat lelaki sebagai perintis bagi kebanyakan ciptaan. Tetapi hanya sesetengah saja yang tahu bahawa sebahagian benda yang paling biasa dilihat ada yang dicipta oleh wanita. Anda mungkin tidak percaya tetapi kebanyakan ciptaan inilah yang melindungi dan memudahkan kehidupan seharian kita. Dan sebagai penghormatan kepada mereka, wajarlah untuk kita mengenali mereka dan memberi mereka kredit serta pujian atas hasil kerja mereka yang mengagumkan!

1. Margaret A. Wilcox – “Pemanas kereta”

5 Wanita Yang Merubah Dunia Melalui Ciptaan Genius Mereka

Sumber gambar: commons.wikimedia.org

Margaret A. Wilcox mencipta pemanas kereta yang pertama pada tahun 1893. Pemanas kereta ini mengarahkan udara langsung dari enjin untuk memanaskan jari kaki pemandu kereta di jalan raya. Beliau juga mencipta pelbagai kombinasi pakaian dan mesin basuh pinggan.

2. Elizabeth Magie – “Monopoli”

Sumber gambar: magisterrex.wordpress.com

Elizabeth Magie telah mereka salah satu permainan papan yang paling terkenal sepanjang masa, “Permainan Tuan Tanah” (Monopoly) pada tahun 1904. Permainan Magie ini kemudiannya dikritik ramai kerana ketidakadilan sistem kapitalisme yang terdapat padanya. Malangnya 30 tahun kemudian, ciptaannya ini telah ditipu oleh Charles Darrow, yang menjualnya kepada adik beradik Parker. Parker Brothers mengesan Magie dan membayar $ 500 untuk semua kesusahan yang dihadapi beliau.

3. Anna Connelly – “The Fire Escape

Sumber gambar: google.com

Anna Connelly telah mereka suatu laluan kecemasan kebakaran pada tahun 1887. Ciptaannya ini adalah amat penting untuk keselamatan awam dan telah menyelamatkan berbilang nyawa sejak dari itu.

4. Maria Beasely – “Bot keselamatan”

Sumber gambar: commons.wikimedia.org

Maria Beasely mencipta bot keselamatan pada tahun 1882. Beliau mahu mengurangkan kadar kematian orang awam dalam bencana pengangkutan yang besar. Ciptaan beliau adalah begitu penting untuk menyelamatkan nyawa dan mangsa yang terperangkap di laut. Beliau juga mencipta mesin untuk membuat tong, dan ia membuatkan beliau benar-benar kaya sejak itu.

5. Dr. Maria Telkes – “Kediaman pemanasan”

Sumber gambar: commons.wikimedia.org

Dr. Maria Telkes, seorang ahli fizik dan perintis kuasa solar, bekerjasama dengan seorang wanita yang sama dengannya, Eleanor Raymond, seorang arkitek, untuk membina rumah pertama yang dipanaskan sepenuhnya oleh kuasa solar pada tahun 1947. “Solar One“adalah merupakan rumah pertama yang dipanaskan dengan kuasa solar.

 

Baca lagi: 5 Jenis Jabat Tangan Yang Membuatkan Pandangan Pertama Kelihatan Teruk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.