5 Tempat Terbaik Untuk Kembara Solo

Kehadiran tahun baru 2017 pastinya mengujakan bagi setiap orang untuk memulakan sesuatu yang baru. Tahun 2017 juga merupakan tahun yang baik untuk aktiviti melancong dan kembara secara solo ke destinasi yang diidamkan. Berikut ialah 5 tempat terbaik sebagai destinasi untuk kembara solo tahun ini.

  1. Thailand

Sumber gambar: drwallpaper.com

Dua tahun lalu, orang ramai tidak dapat melawat Thailand kerana berlakunya rampasan kuasa tentera, tetapi kebimbangan bahaya yang melanda itu kini telah ditarik balik. Negara yang menakjubkan ini telah lama menjadi destinasi backpacker selepas kolej, tetapi tahun 2017 dilihat akan menjanjikan peralihan pemasaran yang besar ke arah pengembaraan dan pelancongan selepas pembentangan bajet dilakukan.

Memandangkan kematian mengejut Raja Bhumibol Adulyadej pada pertengahan Oktober, salah satu daripada raja-raja yang paling lama memerintah dalam sejarah Thailand, seluruh negara baru-baru ini akan berada dalam tempoh berkabung sepanjang setahun, di mana kakitangan awam dijangka akan memakai pakaian hitam. Walaupun begitu, pelancong masih boleh berharap untuk dialu-alukan ke negara ini dengan tangan yang terbuka terutamanya pada lewat 2017.

Sesiapa sahaja yang melawat ke Thailand untuk kali pertama mesti melihat bandar Bangkok, iaitu sebuah bandar yang menakjubkan untuk pemandangan yang bersejarah, dan juga sebuah bandar moden. Chiang Mai dan Chiang Rai dan bandar-bandar kecil di sekeliling mereka juga bernilai untuk dilawati dan diterokai.

 

          2. Canada

Sumber gambar: cbinsights.com

Kanada merupakan sebuah negara yang sangat indah dan mesra untuk dilawati sepanjang tahun, dengan tahun 2017 menandakan satu perayaan khas untuk Great White Utara. Tahun 2017 adalah ulang tahun ke-150 negara Kanada secara keseluruhan, yang akan membolehkan semua orang masuk ke taman negara Kanada secara percuma pada tahun 2017.

Kos untuk ke sini agak tinggi juga tetapi memandangkan dolar Kanada telah menyusut sejak setahun yang lalu, ia telah membuka peluang kepada pelancong dari negara yang berpendapatan sederhana untuk melancong ke negara ini.

Di bahagian timur, bandar Montreal  yang bakal menyambut ulang tahun ke 375 nanti menjanjikan akan sambutan yang meriah sepanjang tahun, dengan aktiviti pameran seni khas di Muzium McCord dan Muzium Seni Halus Montreal dan juga persembahan teater yang direka bertujuan untuk mendidik penduduk dan pelancong mengenai budaya dan sejarah yang unik di bandar ini.

 

  1. Korea Selatan

Sumber gambar: myyatraguru.com

Pada tahun 2018, Pyeongchang Korea Selatan akan menjadi tuan rumah kepada Sukan Olimpik Musim Sejuk ke 23, yang kemudiannya juga akan membuka floodgates untuk gelombang besar pelancongan antarabangsa.

Memandangkan Korea Selatan berada dalam mod gear-up penuh untuk Sukan Olimpik, usaha gigih telah dilakukan oleh kerajaan untuk menjadikan Korea Selatan sebagai sebuah negara yang lebih mesra pelancong.

Oleh kerana halangan bahasa mungkin dirasakan sedikit mendalam bagi kebanyakan pelancong yang berbahasa Inggeris, kebanyakannya meluangkan waktu di sekitar kawasan pelancongan utama yang menarik seperti Lantern Festival Lotus, yang diadakan setiap tahun bagi meraikan hari jadi Buddha (tahun ini jatuh pada akhir bulan April).

Upacara kebudayaan yang menyaksikan pelancong dari seluruh dunia berkumpul beramai-ramai di jalan-jalan di Seoul untuk menyalakan ribuan tanglung ke langit dan menerangi bandar yang indah. Pengembara solo yang mengembara pada tahun 2017 dijangka akan mengalahkan persiapan Sukan Olimpik dan pastinya akan jatuh cinta dengan bunga ceri di negara ini yang terkenal dengan kesuburan hijau.

 

  1. Colombia

Sumber gambar: geoex.com

Sejajar dengan usaha menjauhi bekas reputasi buruk yang lepas, Colombia telah menjadi salah satu destinasi yang sedang meningkat naik untuk pengembara solo yang sukakan cabaran.

Colombia adalah sebuah negara yang indah dengan banyak kepelbagaian seperti Pergunungan Andes, bandar-bandar pelabuhan kolonial yang dipelihara cantik, ladang kopi, hutan dan dianggap selamat selepas beberapa dekad menjadi laluan yang jarang.

Negara ini menjadi tuan rumah kepada beberapa perayaan yang paling kaya dengan budaya di dunia, termasuk Karnival Hitam Putih (dinamakan sebagai salah satu daripada Wakil-wakil Warisan Tidak Ketara Kebudayaan Kemanusiaan oleh UNESCO), Festival Bunga Medellin, dan Karnival Barranquilla, yang berlangsung selama empat hari berturut-turut dengan muzik dan tarian.

Colombia begitu indah dan semakin jauh dari masa lalu yang pernah dipersoalkan. Kawasan pesisiran pantai di Cartagena de Indias sentiasa penuh dengan orang yang berkelah dan yang menari di waktu siang dan malam, jadi individu yang suka bersosial mungkin mahu mengambil perhatian terhadap perkara ini.

  1. Perancis

Sumber gambar: emeraldvipservices.com

Ramai orang bimbang untuk pergi ke Paris berikutan kerana serangan yang meletus baru-baru ini. Tetapi bandar-bandar ini cepat pulih daripada serangan pengganas, dan kini adalah masa terbaik untuk pergi kerana mereka telah kehilangan 30 peratus daripada hasil pelancongan mereka.

Dari muzium yang tidak terkira banyaknya dan pemandangan yang indah hingga ke tambang yang murah Perancis dan kafe yang sentiasa sibuk di setiap sudut, pengembara solo tidak akan berasa keseorangan di Bandar Bercahaya yang cantik ini.

Paris juga ialah tempat yang terbaik dan sesuai bagi seorang wanita untuk melancong. Perancis juga merupakan rumah kepada Nice, iaitu salah satu bandar yang paling ramai penduduk di negara ini, yang memperlihatkan pasir putih pantai yang menakjubkan dan pemandangan panorama yang mengagumkan.

Nice merupakan kedua selepas Paris yang mempunyai muzium yang paling banyak dan merupakan pintu masuk bagi syurga makanan yang hebat Riviera dan bandar-bandar yang cantik. Kecantikan bandar ini pastinya menjadi tumpuan yang mesti bagi pelancong yang melawat ke bandar ini.

BACA: 13 Hobi Yang Paling Pelik Di Dunia. Anda Nak Buat Mana Satu?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.