5 Risiko Kesihatan Yang Anda Hadapi Setiap Hari Tanpa Sedar

5 risiko kesihatan yang anda hadapi setiap hari tanpa sedar merupakan perkara yang secara perlahan-lahan mengancam kehidupan kita.

Banyak faktor yang anda lakukan seperti melihat komputer, pergi membeli belah yang mana ada di dalam faktor tersebut yang boleh membahayakan kesihatan.

Apabila berbincang tentang kehidupan yang agak berisiko, menaiki kapal terbang dan juga berkhemah di dalam hutan yang antara bermain di fikiran masing-masing.

Ajal maut di tangan tuhan tapi statistik menunjukkan bahawa kes kematian di jalan raya sememangnya tinggi di Malaysia.

Apatah lagi dengan berita mengenai kapal terbang kita yang sebelum ini memberikan impak kepada dunia khususnya kita sebagai rakyat Malaysia.

Memandu adalah salah satu punca kematian yang kita setiap hari hadapi, ini ada lagi 5 risiko kesihatan yang anda hadapi setiap hari tanpa sedar.

 1. Jadi Manusia yang bertuhankan kerja

Ini mungkin satu berita untuk anda apabila anda terlampau sibuk memlakukan pekerjaan di depan komputer sambil duduk menghadap kerja yang menimbun fikir sejenak apa yang akan berlaku pada tubuh badan jika anda tidak aktif dan hanya memikirkan kerja? Sebab itu penulis memberitahu jangan jadi manusia yang bertuhankan kerja, kita bekerja pun ada hadnya. Sayangi tubuh badan anda dari terlalu sibuk kerana jika anda tidak aktif boleh memungkinkan terkena penyakit hati dan juga diabities.

5 Risiko Kesihatan Yang anda Hadapi Setiap Hari Tanpa Sedar

iStock

Ciptaan komputer adalah untuk memerangi benda yang tidak menyeronokkan yang kita akan hadapi. Berdiri di hadapan komputer saban hari bukan sahaja memudaratkan ianya juga menyebabkan saluran darah kita tidak dapat berjalan dengan lancar. Itu sebabnya berlaku kekejangan otot ataupun sakit belakang. Anda juga boleh bezakan mereka yang bekerja di pejabat kadar kesihatan mereka bagaimana.

2. Terlalu Kerap Melihat Telefon Bimbit

Terlalu kerap melihat telefon bimbit bukan sahaja membuatkan anda kelihatan tua namun begitu sakit belakang juga boleh berlaku kerana kekerapan tersebut. Personaliti anda juga berubah kerana kekerapan melihat telefon yang menganggu keadaan sekeliling.

5 Risiko Kesihatan Yang anda Hadapi Setiap Hari Tanpa Sedar

iStock

Menurut Dr Kenneth Hansraj dari New York Surgery Spine dan Perubatan Pemulihan, leher anda yang beratnya hanya beberapa kilo akan menjadi lebih berat kesan kepada kekerapan melihat telefon, anda juga boleh nampak mereka yang selalu melihat telefon akan menundukkan kepala mereka hanya untuk membalas pesanan ringkas dan juga melayari internet. 

3. Mempercayai BPA adalah selamat

5 Risiko Kesihatan Yang anda Hadapi Setiap Hari Tanpa Sedar

iStock

Banyak alternatif yang boleh kita lakukan untuk mengelakkan daripada terkena sel-sel lemak yang dikeluarkan di resit dan juga botol air. Antara alternatif yang boleh kita lakukan ialah dengan menukar botol plastik ke botol tahan karat, dan juga membuang botol yang sudah lama, panaskan makanan menggunakan kaca tahan panas. Ini kerana di resit yang kita seringkali pegang mengeluarkan sel-sel lemak yang membolehkan kita menjadi obesiti.

4. Kurang Vitamin D dalam badan (ataupun pengambilan yang salah)

5 Risiko Kesihatan Yang anda Hadapi Setiap Hari Tanpa Sedar

iStock

Kita sedia maklum dengan pendedahan badan pada cahaya matahari tidak dapat membantu. Selain daripada menyebabkan kulit kita kemerah-merahan cahaya matahari juga menyerap vitamin D di dalam badan. Jika kita kekurangan vitamin D dalam badan boleh menyebabkan masalah tulang.

5. Diet bertukar mengikut tips di internet

5 Risiko Kesihatan Yang anda Hadapi Setiap Hari Tanpa Sedar

iStock

Pasti ramai pakar nutrisi tidak bertauliah di internet ini bukan? Ada juga yang menjadikan internet mencari cara bagaimana untuk mendapatkan diet yang ideal, tidak salah untuk mencuba tapi pastikan ada kesan selepas mengikutnya. Ada juga yang menukar diet mereka mengikut tips yang lebih terkenal dari yang sebelum ini. Menukar diet terlalu kerap juga membolehkan tubuh badan kita menhadapi bahaya.

 

Apa pun kita lakukan setiap hari pastikan kita lebih berjaga-jaga untuk tidak mendapat penyakit yang boleh membunuh secara senyap, komen di bawah untuk berkongsi apa sahaja tentang kehidupan harian anda yang boleh membahayakan!

 

BACA: Seorang Ibu Kahwini Anak Sendiri

Join us_New

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.