5 Pemain Bola Sepak Terkaya di Itali

Sumber: ChelseaNews24

#5 ANDREA PIRLO $30 Juta

Pirlo sekarang bermain untuk Major League Soccer pasukan New York City FC. Perjalanan kerjayanya yang luar biasa boleh dijejak daripada Milan dan Juventus yang pernah beliau tinggalkan pada tahun 2015. Ramai yang mengenali Andrea daripada Piala Dunia FIFA 2006 di mana beliau menjadi ‘man of the match’ tiga kali termasuk perlawanan akhir yang membawa kepada kemenangan pingat gangsa dan tempat dalam Team Of The Tournament.

 

Sumber: Proven Quality

#4 MARIO BALOTELLI $40 Juta

Lelaki berumur 26 tahun ini bermain untuk Ligue 1 kelab Nice dan juga untuk pasukan kebangsaan. Beliau adalah satu-satunya pemain yang bermain untuk dua kelab Liga Inggeris iaitu Manchester City dan Liverpool. Mario ialah pemain yang agresif dan sukar dijangka. Beliau banyak membuat iklan bersama Nike yang meraih pendapatan tinggi untuknya.

 

Sumber: ITA Sport Press

#3 FABIO CANNAVARO $45 Juta

Fabio berumur 43 tahun dan merupakan pengurus kelab Cina Tianjin Quanjian. Beliau dianggap sebagai pemain pertahanan terbaik sepanjang zaman. Fabio pernah bermain untuk pasukan-pasukan terbaik seperti Napoli, Parma, Internazionale, Juventus, dan Real Madrid. Cannavaro membawa kemenangan kepada negaranya dalam Piala Dunia FIFA 2006, dan diberi nama gelaran ‘Muro di Berlino’ yang bermaksud The Berlin Wall.

 

Sumber: 101 Great Goals

#2 FRANCESCO TOTTI $67 Juta

Lelaki berumur 40 tahun ini kini bermain dan menjadi kapten untuk Roma dan bermain sebagai penyerang tengah dan penyerang kedua. Beliau telah bermain untuk Roma sepanjang kerjayanya tanpa berpindah. Totti mempunyai banyak anugerah tetapi yang paling luar biasa adalah 11 rekod anugerah Oscar del calico.

 

Sumber: The42

#1 GIANLUIGI BUFFON, $72 Juta

Buffon bermain untuk Juventus sebagai penjaga gol. Pemain berumur 38 tahun ini turut bermain untuk pasukan kebangsaan. Beliau merupakan penjaga gol termahal selepas perpindahan daripada Parma ke Juventus bernilai 53 juta euro. Buffon memegang rekod masa terpanjang tanpa membenarkan gol dalam sejarah Serie A. Beliau ialah penjaga gol pertama memenangi Golden Foot Award.

Bacal lagi: Song Joong Ki dan Song Hye Kyo Bakal Berkahwin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.