5 MMA Fighter Terkaya Di Dunia

Sumber: Caged Minds

#5 Wanderlei Silva – $16 Juta

Wanderlei Silva memulakan kerjaya tinju tangan pada tahun 1996. Beliau bertarung dalam UFC sekali pada tahun 1998, tewas di tangan Vitor Belfort sebelum menghabiskan banyak masa di Pride Association, Jepun menjadi bintang terbaik di sana. Silva kembali ke UFC pada tahun 2007 dengan maruah. Silva ialah veteran dengan lebih 50 pertarungan.

 

Sumber: MMA Fighting

#4 Randy Couture – $17 Juta

Randy Couture ialah salah seorang pesaing paling terkenal yang pernah bertarung dalam UFC. Couture juga terlibat dalam lapan PPV terbaik dalam sejarah UFC, iaitu kekalahan beliau kepada Brock Lesnar untuk gelaran UFC Heavyweight. Couture juga memasuki dunia lakonan dan muncul dalam tiga filem “Expendables” yang sangat terkenal. Beliau juga muncul dalam program “Dancing with the Stars” pada tahun 2014.

 

Sumber: Scrap Digest

#3 Anderson Silva – $17 Juta

Anderson Silva dikenali sebagai juara paling dominan dalam bahagian UFC Middleweight. Silva mula berlawan secara profesional pada tahun 1997. Walau bagaimanapun, beliau mengejutkan UFC 2006 dan memenangi perlawanan, mengalahkan Rich Franklin. Silva sangat terkenal di Brazil dan menjadi duta Nike dan Burger King.

 

Sumber: MMA News Source

#2 BJ Penn – $22 Juta

Penn ialah salah satu nama terhebat dalam Octagon. Rakyat Hawaii ini menjadi kesayangan peminatnya di UFC. Beliau bertarung dalam kategori ‘light heavyweight’ dan ‘featherweight’. Selain kerjaya dalam sukan MMA, Penn dilahirkan dalam keluarga yang kaya dan terlibat dalam perlbagai hubungan perniagaan. Laman webnya bjpenn.com meraih lebih sejuta dollar setiap tahun.

 

Sumber: Geeks Under Grace

#1 Georges St-Pierre – $25 Juta

Georges St-Pierre ialah fighter MMA pertama yang bersara sebagai juara UFC. Beliau bertarung dalam UFC daripada 2005 sehingga beliau meninggalkan perlawanan itu pada tahun 2013 dengan tali pinggang. Selain pendapatan beliau daripada sukan MMA, St-Pierre meraih wang tunai yang besar hasil daripada penajaan profesional untuk jenama-jenama, sebagai contoh, Hayabusa, Aikiction, Under Armour, dan Gatorade.

Baca lagi: Jangan Keterlaluan, Kata Model Shell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.