5 Cara Mengecilkan Perut Tanpa Senaman

Siapa yang mahu perut buncit? Anda akan menghadapi kesukaran hanya kerana mempunyai perut buncit. Contoh kesulitan yang akan sering anda alami antara lain.

Sukar mencari pakaian atau seluar dengan ukuran yang sesuai. Sukar untuk mengikat tali sepatu.

Banyak kaedah dan cara mengecilkan perut di luar sana, kami mengumpulkan beberapa cara yang efektif tanpa harus bersenam gila-gila. Berikut adalah lima cara mengecilkan perut tanpa perlu bersenam.

1. Hindari gula

Gula terdiri dari sukrosa dan fruktosa. Ketika anda mengambil gula, fruktosa akan masuk ke dalam hati anda, jika fruktosa yang masuk ke dalam hati anda terlalu banyak, hati anda akan menjadi lemak. Gula, baik dalam bentuk padat ataupun cair mempunyai efek sama. Ini termasuk juga gula dalam minuman botol, bahkan jus juga mengandungi gula yang cukup banyak. Namun, gula yang baik buat anda iaitu gula yang terkandung di dalam buah asli. Buah selain mengandungi gula juga mengandungi banyak serat yang boleh meneutralkan kesan sampingan dari gula. Jadi, cara mengecilkan perut tanpa olahraga ialah, hindari gula seboleh mungkin.

5 Cara Mengecilkan Perut Tanpa Senaman

www.lifemartini.com

ads-hair-tonic

2. Banyakkan pengambilan protein

Protein berperanan penting dalam menurunkan berat badan. Fungsi protein dalam proses mengecilkan perut adalah: – Mengurangi keinginan makan anda hingga 60 %

  • Meningkatkan metabolisme tubuh sehingga boleh membakar 80-100 kalori / hari jika anda ingin menurunkan berat badan dan juga mengecilkan perut, cuba tambahkan pengambilan protein dalam menu anda sehari-hari. Ini kerana protein tidak saja membantu anda mengurangi berat badan tapi juga membantu mengurangi kesan bertambahnya berat badan ketika anda memutuskan untuk berdiet. Jadi, mula mengambil lebih banyak protein seperti telur, daging, ikan, ayam dan susu.
5 Cara Mengecilkan Perut Tanpa Senaman

www.webmd.com

3. Kurangkan karbohidrat

Mengurangi karbohidrat bererti anda mengurangi nafsu makan, mengurangi nafsu makan bermakna mengurangi berat badan juga mengecil perut. Diet rendah karbohirdrat juga membantu anda mengurangi berat air ( jumlah air yang disimpan dalam sel tubuh anda) yang menjadikan berat anda berkurang hanya dalam hitungan hari. Karbohidrat (putih, beras putih, tepung, pasta) menyebabkan kenaikan jumlah lemak di perut anda. Jika anda ingin menurunkan berat badan secara cepat, cuba kurangkan jumlah karbohidrat hingga 50 gram/ sehari.

50 gram karbohidrat/hari itu sama saja dengan 1,5 potong kentang panggang sesenduk nasi dua keping roti gandum

Dengan mengurangkan karbohidrat hingga 50 gram/hari maka tubuh anda akan mengalami fasa ketosis, ini adalah fasa di man tubuh akan menggunakan sumber tenaga  internal (lemak) kerana tidak mendapatkan dari makanan dari luar. Selain membantu menurunkan berat badan dan mengecilkan ukuran pinggang, diet rendah karbohidrat juga membantu untuk mengurangi risiko terkena diabetes.

5 Cara Mengecilkan Perut Tanpa Senaman

azurama.wordpress.com

4. Makan makanan berserat

ya, serat adalah salah satu makanan yang paling mudah dicerna. Namun tidak semua serat boleh membantu anda mengecilkan perut. Serat yang paling berguna adalah jenis serat kental (viscous fiber). Serat jenis ini akan menyerap air dalam tubuh anda. Gel ini akan memperlambat proses lewatnya makanan di saluran pencernaan anda dan juga proses penyerapan nutrisi daripada makanan tersebut, sehingga anda akan merasa kenyang lebih lama dan akhirnya akan mengurangi porsi makanan anda. Serat kental banyak terdapat di buah, sayur dan kacang – kacangan. Jadi, mulakan makan buah dan sayur sekarang.

ads-facial-bar

mengkonsumsi-makanan-berserat-tinggi

papasemar.com

5. Minum air yang banyak

Ya, minum air sangat bermanfaat untuk mengecilkan perut anda dan menurunkan berat badan. Minum dua liter air ( 8 gelas ) per hari boleh membakar 96 kalori/hari. Minum air akan lebih efektif membantu anda mengecilkan perut secara semula jadi jika anda minum 0,5 liter air (2 gelas), 30 minit sebelum makan. Jika perut anda sudah penuh air, tentu anda tidak akan makan berlebihan.

Kopi dan teh hijau juga bisa membantu anda menurunkan berat badan keran kafein yang terkandung  di dalamnya membantu meningkatkan metabolisme tubuh yang bererti lebih banyak kalori yang terbakar. Itulah 5 cara mengecilkan perut tanpa olahraga buat anda yang malas bergerak.

Cara di atas akan jauh lebih efektif jika anda mengkombinasikannya dengan rajin senaman secara teratur.

Komen di bawah jika anda tambahan pada artikel ini!

BACA: Adakah Ciuman Itu Betul-Betul Menggelikan?

Join us_New

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.