4 Ciptaan Hebat Yang Bakal Mendominasi Masa Depan

Dunia ini sentiasa penuh dengan peluang. Ia adalah tunas dengan idea-idea yang mempunyai potensi untuk mengubah dunia yang kita huni sekarang. Dengan ciptaan seperti buih air yang boleh dimakan dan belon helium sebagai pengangkutan ke ruang angkasa yang berhampiran, masa depan kita kelihatan sangat cerah.

Mari kita kenali 4 ciptaan teknologi yang hebat ini:

1. Belon Helium yang mengembara ke angkasa

4 Ciptaan Hebat Yang Bakal Mendominasi Masa Depan

Sumber gambar: WORLD VIEW

Bukankah ia lebih menyeronokkan untuk hanya menaiki belon gergasi yang membawa anda ke ruang angkasa? Jika tidak ke luar angkasa, melebihi atmosfera bumi pun sudah memadai bukan?

Zero2infinity dan World View Enterprises merupakan dua firma yang bercita-cita tinggi untuk menggunakan kapsul bertekanan yang digantung di bawah belon helium untuk membawa pelancong ke angkasa yang terdekat.

Dan mungkin banyak wang perlu dilaburkan di sini memandangkan belon ini boleh tinggal lebih lama di stratosfera, yang menawarkan pelbagai pemandangan dan pengalaman. Ketika Zero2infinity melonjakkan anda ke dalam ‘Bloons’ mereka untuk $ 124,000 pada satu masa, World View pula akan mengenakan $ 75,000 untuk satu round-trip.

2. Jam penggera karpet

Sumber gambar: KICKSTARTER

Jam penggera ini membolehkan anda untuk menginjak-injakkan di atasnya untuk memadamkannya.

Ciptaan yang sensitif dengan tekanan ini memerlukan anda untuk memijak di atasnya untuk menghentikan penggera yang berbunyi. Jadi anda tidak perlu risau akan masalah lewat bangun lagi.

3. Teksi Pod

Sumber gambar: Twitter

Sebuah ciptaan yang didekatkan dengan rumah, teksi pod akan menjadi projek pengangkutan yang terbesar di India. Projek yang bernilai Rs. 4,000 crore ini akan membawa orang ramai melalui ropeway yang disambungkan tanpa pemandu di Gurgaon.

Futuristik dan seumpamanya, projek pengangkutan awam ini akan mengurangkan kesesakan di lebuhraya dengan mengangkut penumpang di sepanjang ropeway yang berjarak 12.3 km.

4. Elektrik tanpa wayar

Sumber gambar: WITRICITY

Memindahkan kuasa tanpa wayar kedengaran seperti mustahil tetapi bagi WiTricity, ia adalah logik untuk membangunkan sistem yang dikenali sebagai teknologi  ‘resonans’ tanpa wayar.

Dengan meletakkan medan magnet di udara, mana-mana peranti elektrik yang menghampiri kawasan medan tersebut akan tersambung pada elektrik secara automatik.

 

Baca lagi: 5 Fakta McDonald Yang Mungkin Mengejutkan Anda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.