3 Pemain Bola Sepak Yang Bermula Dari Kemiskinan

3 Pemain Bola Sepak Yang Bermula Dari KemiskinanSumber gambar: Youtube

Kemiskinan boleh menjadi motivasi yang kuat, walaupun ia adalah salah satu tragis yang tidak disukai.

Bola sepak telah lama menjadi kenderaan bagi lelaki dan wanita yang kurang bernasib baik untuk meningkatkan keadaan kewangan mereka.

Keindahan sebenar perkara itu bukan sahaja terletak pada orang yang menjayakan mereka tetapi disebabkan darah mereka sendiri, peluh dan air mata yang dapat mengangkat nama keluarga.

Berikut adalah 5 pemain bola sepak yang berasal dari kemiskinan dan menggunakan bola sepak sebagai usaha mereka untuk keluar dari kelompok tersebut.

 

3. FRANCK RIBERY

Sumber gambar: aliexpress.com

Ketika ramai pemain bola sepak profesional yang telah diangkat memberitahu bahawa mereka telah ditakdirkan untuk kejayaan, tetapi tidak bagi Franck Ribery yang terpaksa berusaha untuk menaikkan dirinya.

Ketika usianya dua tahun, beliau mendapat parut di muka akibat serpihan cermin depan kereta dalam kemalangan kereta.

Ribery kemudiannya bersinar sebagai seorang remaja ketika dalam akademi Lille.

Tetapi beliau juga melakukan kerja-kerja sampingan seperti kerja-kerja pembinaan tatkala berjuang dalam liga Perancis yang rendah.

Ianya adalah berbaloi bagi Ribery.

2. LUIS SUAREZ

Sumber gambar: Pinterest

Dilahirkan di Montevideo, Luis Suarez menghabiskan tahun-tahun pertama hidupnya dengan bermain bola sepak kaki ayam di jalanan.

Sehinggalah beliau berumur tujuh tahun, didorong oleh pengangguran bapanya,  bekas penyerang Liverpool ini bersama-sama dengan enam adik-adiknya menuju ke ibu negara Uruguay.

Keluarga Suarez tidak mampu membelikan boot untuknya bermain bola, manakala bapanya meninggalkan keluarga ketika bintang Barcelona ini berumur dua belas tahun.

Beliau berusaha untuk fokus pada minatnya terhadap bola sepak dan akhirnya kesusahan yang dihadapinya menjadi kredit baginya untuk berjaya dalam bola sepak.

1. CRISTIANO RONALDO

Sumber gambar: Getty Images

Di sebalik kehidupannya sebagai salah seorang pemain bola sepak yang terbaik dalam sejarah, Cristiano Ronaldo sebenarnya hanyalah seorang budak kecil dari Madeira.

Ikon ini telah berkongsi kisah-kisah didikan yang sederhana tanpa mainan dan hadiah Krismas, serta perlu berkongsi bilik dengan tiga adik-beradiknya yang lain.

Sehinggalah beliau menandatangani untuk Manchester United pada tahun 2003 yang menyebabkan pengalaman pertama beliau menaiki kapal terbang.

Kerendahan diri Ronaldo sememangnya menjadi suatu akar baginya dalam mengejar kecemerlangan, dan beliau mengakui diri beliau adalah cukup baik untuk bermain bola sepak semi-profesional sebagai seorang remaja.

 

Baca lagi: 5 Bintang Bola Sepak Yang Sepatutnya Menjadi Model Terkemuka

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *