10 Tips Cemerlang Untuk Anak Muda

“Jika aku diberi peluang sekali lagi aku akan jadi yang terbaik” bait ayat yang seringkali diungkapkan apabila kita merasakan dahulu tidak menggunakan peluang dengan sebaiknya. Bak kata orang, peluang hanya datang sekali oleh itu gunakan sebaik mungkin. Di sini penulis bawakan pula 10 tips cemerlang untuk anak muda di luar sana yang masih lagi mencari – cari apa yang menyebabkan anda kurang menyerlah berbanding yang lain.

Melakukan kesilapan adalah lumrah bagi anak muda yang baru mengenali dunia, namun bagi saya ianya perkara yang berbeza.

Oleh itu artikel ini akan bincangkan 10 tips cemerlang untuk anak muda.

 1. Ambil lebih banyak langkah dari impian anda

12909769173_78c76f3f95_o

Masa adalah sangat beharga, masa yang telah berlalu tidak dapat di ulang itu juga masa yang akan datang tidak akan menunggu kita, oleh itu jangan sia-siakan masa yang ada, cuba cari perkara yang lebih positif untuk diisi ke dalam masa anda.

Sebagai orang muda pasti banyak angan-angan yang kita ada kan? oleh itu jangan jadikan kita masih muda sebagai alasan untuk kita berlengah-lengah dari mengejar cita-cita.

Selepas anda pasang impian, kejarlah impian tersebut dan jadikan orang lebih berpengalaman sebagai mentor bagi memberi motivasi kepada anda.

2. Berikan fokus 110 % kepada pekerjaan yang anda hadapi sekarang

12860069125_965cb49e5c_o

impian adalah sangat bagus namun adakalanya pekerjaan yang kita ada sekarang sudah cukup memadai.

Menoleh ke belakang adalah satu kerja yang sia-sia kerana mungkin anda tidak dapat memberikan fokus kepada pekerjaan yang anda lakukan sekarang.

Saya ingin menjadi seorang juruterbang yang berjaya namun tidak melakukan apa-apa untuk maju ke arah itu. Saya juga tidak bercampur dengan mereka yang ada pengalaman di dalam menjadi seorang juruterbang yang  bagus.

Untuk menjadi juruterbang yang bagus bukan hanya mempunyai bakat di kokpit tetapi mereka pergi jauh menggembara untuk mengasah bakat. Ada juga yang menjadikan bilik mereka sebagai kokpit untuk berlatih bila- bila masa yang mereka mahukan.

Lelaki muda harus berfikir di luar kotak untuk mendapat perkara yang lebih maju ke hadapan. Sekali lagi, pemanduan sudah ada strategi penggembaraan itu yang harus dirangka dengan baik.

3. Jangan takut kerana menang

13293347713_15e1cdd236_b

Ketika saya masih kecil saya mempunyai tanggpan bahawa apabila saya mendapat tempat pertama, saya telah mengecilkan hati orang yang berada di bawah saya. Secara tidak langsung perasaan bersalah itu kerap hadir.

Perkara ini selalu terjadi sehinggalah pada satu masa saya menyedari bahawa kemenangan ini bukan untuk saya seorang tetapi untuk di kongsi bersama orang lain.

Mungkin saya boleh jadikan kemenangan ini sebagai pembakar semangat kepada orang lain, jadikan saya sebagai mentor mereka di dalam memberikan kata-kata perangsang.

4. Sistem bayar kepada diri sendiri

duit-1

www.hargaemas.com.my

Setiap kali dapat gaji, sebelum duit anda habis membayar hutang, ketepikan duit untuk diri sendiri. Jadikan amalah agar anda menyediakan duit untuk diri sendiri.

Ada kajian menujukkan dengan cara itu, kita akan lebih bersemangat untuk bekerja kerana mendapat imbuhan pada diri sendiri.

Jika gaji anda banyak, jadikan imbuhan itu cukup sekadar memberikan kebahagiaan kepada anda.

ads-mens-grooming

5. Kurang bersenam

Healthy man lifting weights at a gym.

Healthy man lifting weights at a gym.

Saya tahu betapa pentingnya bersenam tetapi tidak perasan akan hasilnya bergantung kepada jenis senaman yang kita lakukan. Kedua-duanya merupakan senaman yang hebat untuk hidup sihat dan sentiasa berada dalam bentuk badan idaman.

Orang tua ada memberikan nasihat kita masih boleh kekal dalam bentuk idaman tanpa perlu menjadi seorang “incredible hulk”.

Latihan kekuatan, dapat membantu badan anda selepas anda melakukan senaman. Manakala cargo pula satu cara untuk membakar lemak.

Apabila berat badan anda mulai naik secara tidak langsung metabolisma anda turut ikut sama dan dapat membakar lemak selepas anda selesai. Proses di dalam membaiki otot dari latihan membakar kalori sebenarnya lebih banyak berlaku ketika anda berehat.

6. Memahami kadar faedah

080111bucks-carl-sketch-blog480-v3

Kredit adalah satu perkara yang kita tidak boleh lari, ingat lagi ketika pertama kali membeli kereta, kadar faedah yang dikenakan adalah sebanyak 20 % dari harga kereta sebenar.

Apabila membuat kira-kira kita sebenarnya membayar 2 kali ganda harga kereta jika mampu membelinya secara tunai.

Disebabkan kesempitan duit ketika itu, pembelian secara ansuran adalah opsyen.

Disebabkan itu, menyimpan duit sedari usia muda amat penting.

7. Kelilingi diri anda dengan orang yang hebat

people_united_together

Amat penting bagi kita yang ingin berjaya dikelilingi dengan orang yang hebat ini kerana ada dua cara untuk mengetahui kawan anda jenis bagaimana, jika dia mengajak anda untuk berjaya dia adalah seorang yang hebat namun jika dia tidak dapat mengenali sisi hebat anda dia adalah orang yang disebaliknya.

8. Abaikan nasihat yang bodoh

12909677245_b4da200d81_o

Setiap dari kita berhak memberikan pendapat dan nasihat, namun begitu anda jangan menjadi lurus dengar boleh ikut jangan. kata-kata itu yang selalu diguna pakai bagi mereka yang terlalu memberikan ruang kepada orang lain di dalam menentukan hala tuju hidup kita.

ads-hair-tonic

9.  Baca yang klasik

8299_alexis-lampley_pride-and-prejudice_8299-683x1024

Buku lama merupakan antara benda yang boleh kita praktikkan di dalam menjadi orang yang berjaya. Contohnya phrasa yang diguna pakai oleh buku lama dapat memberikan kita sedikit idea atau gambaran di dalam menjadi seorang yang berinspirasi.

Pilih buku yang klasik kerana isi kandungannya mungkin lebih bermutu dari buku yang banyak berada di pasaran sekarang.

10.  Mula dengan ada youtube channel sendiri

pexels-photo-1

 

Pada mulanya memang sukar namun untuk bermula kita perlu mulakan sesuatu perkara. Antara yang boleh dicuba adalah dengan membuka akaun youtube sendiri.

Di sana anda boleh berkongsi pelbagai cerita untuk diri sendiri.

Mana tahu menjadi inspirasi pula pada orang lain.

 

Zaman sekarang ni memang susah, jika tidak beringat pasti tersasar. Komen di bawah jika anda ingin berkongsi tips bagaimana ingin berjaya di usia muda.

BACA: Selebriti China Terbaru Yang Patut Anda Lihat

Join us_New

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.