10 Langkah Yang Berkesan Untuk Elak Kaki Berbau

 

10 Langkah Elak Kaki Berbau

www.huffingtonpost.com

Ketika perjalanan kita menjadi seorang lelaki yang disegani pasti akan ada cabaran dan halangan yang harus di lalui. Untuk menjadi terbaik adalah perkara yang bukan mudah ye! Antara cabaran utama adalah dari segi penampilan diri, amatlah tidak berbaloi jika seseorang itu di kenali dengan kaki yang berbau. Habis hancur rancangan kita untuk menjadi lelaki yang di segani.

Banyak faktor sebenarnya yang menyebabkan kaki kita menjadi berbau antara punca utama adalah kuman yang terperap di bawah kaki akibat memakai kasut yang lama.

Kira-kira 89 peratus daripada penduduk membangunkan satu masalah kaki kadang-kadang dalam hidup mereka, “kata Marc Feder , ahli penyakit kaki di Affiliated Podiatrists, LTD. Di Chicago , IL. ” Kebanyakan orang cuba untuk merawat diri dan menghabiskan wang untuk produk kaunter tanpa mengetahui jika mereka mempunyai diagnosis yang betul, ” katanya keadaan Dermatitis boleh menyerupai atlet kaki , dan anda boleh kesilapan jangkitan kulat untuk sesuatu yang kurang serius, . jadi jika sesuatu yang berlaku di bawah sana, melihat ahli penyakit kaki untuk mendapatkan satu budaya, ujian , atau peperiksaan.

Tapi jika anda bercadang untuk mendapatkan nasihat anda boleh baca 10 langkah elak kaki berbau.

ads-pomade_updated

     1. Biarkan kaki anda bernafas

10 Langkah Elak Kaki Berbau

www.mainlinemenswear.co.uk

Menurut pakar, peluh pada kaki sebenarnya tidak mengeluarkan bau. Namun begitu masalah bau kaki berpunca daripada bakteria yang menginap lama di dalam kasut yang anda guna seharian. Apabila peluh bercampur dengan bakteria itu yang menjadi punca berlakunya masalah kaki berbau. Sebagai contoh apabila anda berada di bilik sauna segala jenis peluh akan menyerap di dalam bilik itu sahaja tetapi berbeza pula apabila anda membuka kasut dan membiarkan kaki terkena udara kerana anda memberikan kaki anda bernafas dengan udara yang lebih banyak.

Secara tidak langsung bakteria di dalam kasut itu dapat di matikan.

     2. Bunuh bakteria

10 Langkah Elak Kaki Berbau

naturalremedyideas.com

Beli mana-mana penyembur bakteria yang terdapat di pasaran dan lakukannya di setiap kasut yang ada. Pastikan juga anda menyembur di dalam almari pakaian mahupun kasut pada kekerapan 2 minggu sekali.

     3. Simpan kasut anda dengan bijak

Selepas anda keluar bersukan ataupun balik dari gim tak kisahlah lelaki ke perempuan pastikan anda gantung kasut anda mahupun pegang pun dah ok di beg sukan anda. Ini untuk memberikan udara yang bersih di kasut anda supaya bakteria jahat di kasut tidak dapat membiak. Ada satu tabiat lelaki yang mana mereka suka menyimpan kasut sukan mereka di dalam but kereta, ini amatlah tidak elok kerana di dalam keretalah tempat wujudnya bakteria yang banyak kerana tempatnya yang gelap dan lembab.

organizedshoes

                                                                      www.iheartorganizing.com

    4. Ganti kasut setiap hari

Menurut feder, ” jika anda boleh menukar kasut anda setiap hari ini adalah benda yang bagus”. Menukar kasut setiap hari membolehkan kasut anda kering. Selain daripada itu bawa juga sepasang stoking dan kasut tambahan untuk ditukar selepas melakukan senaman. Ini kerana lebih cepat anda tukar ke kasut yang kering itu lebih elok.

ads-beard-oil

shoes

                                                                         truecolorsfund.org

5. Bawa Flip Flop ke Gim

“Jika anda memang ada alahan apa kata anda melabur kepada selipar flip flop”, Feder memberitahu.

Idea tersebut adalah wajar untuk anda ketika mandi di bilik mandi ataupun pergi menukar pakaian di bilik loker.  Tips mudah: gunakan tuala sendiri sebagai alas kaki selepas anda keluar daripada bilik mandi.

this-is-the-only-place-a-man-should-ever-wear-flip-flops

www.businessinsider.com

6. Elak Dari Tidak Memakai Kasut

Ada beberapa jenis stoking yang tidak sesuai digunakan sebagai stoking antaranya ialah jenis stoking yang diperbuat daripada Nilon. Ini kerana jenis nilon tidak menyerap peluh.  Antara stoking yang bagus ialah yang diperbuat daripada olypropylene dan juga acrylic. Pastikan anda memakai stoking setiap kali menggunakan kasut ini kerana jika tidak kaki anda anda 10 kali ganda berbau dari kebiasaan.

2016-01-22-18-55-38-barefoot-trail-pics-039

                                                                              in4outdoor.nl

 7. Elakkan jenis kasut ini

Anda pasti sudah biasa dengan kasut bukan dan memang tidak disangkal lagi jika anda memakai kasut yang jenisnya dari kulit murah, daripada plastik dan juga nilon adalah beberapa kasut yang membuatkan kaki anda berbau busuk apabila berpeluh. Lagi menyedihkan kasut jenis ini tidak menyerap peluh dan membuatkan bakteria hidup ketika anda memakai kasut itu.

3037402-inline-i-4-banned-by-the-nba-a-shoe-company-branches-out

                                                                     www.fastcompany.com

8. Utamakan kebersihan kaki

Jika anda mengalami gangguan pada kaki dan kuku berubah warna , anda perlu pergi berjumpa dengan pakar kaki agar tidak mendatangkan mudarat yang lebih teruk. Kemudian pastikan anda mencuci kaki selepas anda membuka kasut dan lap kaki anda dengan tuala bersih. Kemudian sapukan bedak anti-bakteria ke dalam kaki anda ketika anda memakai stoking agar hari anda lebih selamat daripada masalah kaki busuk.

feet-washing

 9. Elakan dari memakanan makanan yang berbau

Ubah tabiat memakan karbohidrat yang membuatkan kaki anda berbau. Ubah tabiat ini agar dapat mengelak daripada kaki anda berbau busuk.

smart-not-stingy-with-food

 10. Tahu simptom kaki atlit

Jika kaki anda anda tanda kemerahan dan gatal itu adalah berpunca daripada bakteria yang menggangu. Untuk mengetahui kaki anda dalam keadaan baik anda boleh bandingkan telapak tangan dengan kaki anda.

man-holding-foot-with-athlete-s-foot

                                                            www.medicalnewstoday.com

BACA: 4 Drama (Aksi) Inggeris Yang Masih Diingati Sehingga Kini

Join us_New

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.